När radions P4 uppmärksammar hur en kvinnlig företagare återkommande trakasseras i Karlstad ”glömmer” man att nämna vad ungdomsgängen skriker.

Ägaren till en sybutik i Karlstad vittnar om att skolungdomar i två års tid har trakasserat henne. Hon känner sig maktlös, och beskriver en vardag fylld av oro.

– Varje dag jag kommer är jag som på vulkanen. Jag vet inte vad som ska hända, säger Larysa Falaleyeva, som driver Lara tyg och design till P4 Värmland.

Ungdomar skitar ner hennes fönster, skriker, gör hotfulla gester och sprider oväsen, berättar hon. 

Hon har pratat med Norrstrandsskolan, som hon tror att eleverna kommer från, utan att få hjälp. Och polisanmälan blev resultatlös. Nu överväger hon att flytta.

Kommunens utbildningschef Johan Sjövall säger till P4 Värmland att trakasserierna Larysa beskriver är oacceptabla och att skolan undersöker om elever därifrån är inblandade.

Men Sveriges Radio och Expressen undviker att rapportera vad ligisterna skriker. Det framgår däremot i Nya Wermlands-Tidningen, som först rapporterade om att ingenting händer när en småföretagare trakasseras systematiskt.

”Rasistiska glåpord, mat som kastas på fönster och terror i snart två års tid. Larysa Falaleyeva, 50, får ingen hjälp och orkar inte längre”, skriver tidningen.

– Och de skriker rasistiska saker till mig, ”haram” till exempel. Och dom kallar mig ”hora” och gjort tecken, säger hon och drar fingret över halsen, rapporterar NWT.

När ligisterna skriker ”haram” är det ju inte etniska svenska ungdomar man tänker på. Här tycks det vara den sortens rasism som medierna systematiskt försöker dölja: den mellan olika invandrar- och/eller religiösa grupper.

Haram är ett uttryck inom islamisk rättslära om vad som är förbjudet.