Kritiken är omfattande mot att polisen kraftigt tänker höja utbildningsavgiften för dem som vill arbeta som ordningsvakter, både för grund- och fortbildningskurser.

Med 300 procent tänker polisen från 1 mars höja avgiften för grundutbildning till ordningsvakt. Från nu 7 800 kr till 22 900 kr. Den obligatoriska fortbildningen som ordningsvakter ska fullfölja var tredje år höjs med nästan 500 procent, från 1 700 kr till 8 000 kr. Den tilläggsutbildning som krävs för att få jobba vid stora arenaevenemang höjs med nästan 600 procent, till 11 300 kr.

Statsvetaren Marcus Oscarsson uppmärksammar frågan och rapporterar att irritationen och besvikelsen är stor bland ordningsvakter.

– Jag tycker det är kul att jobba som ordningsvakt men samtidigt vill jag få betalt för det. Jag vill inte gå back, säger en ordningsvakt i Göteborg som befarar att många kommer sluta, skriver Oscarsson på sin Facebooksida.

SD är emot höjningen

– I en tid då polisbrist ställer högre krav på närvaro av ordningsvakter är det olyckligt att polismyndigheten kraftigt höjer avgifter för fortbildningar som ordningsvakter behöver genomgå, säger riksdagsman Adam Marttinen (SD), partiets rättspolitiske talesperson till Samtiden.

– Det sänder fel signaler och riskerar att försvåra behovet att komplettera trygghetsarbetet med närvaro av ordningsvakter.

– Inom ramen för SD:s anslag till polismyndigheten behövs inte den här konflikten, tvärtom behöver vi göra en kraftsatsning och utökade befogenheter för att effektivisera ordningsvakters funktion och stärka tryggheten i deras uppdrag, avslutar Marttinen.