KOMMENTAR. Ett unikt initiativ tas i Finansutskottet för att rädda kommunerna från välfärdskrisen. Samtidigt stryper man Januariöverenskommelsens kritiserade reformer från MP och C. Det innebär att hela regeringssamarbetet blir maktlöst.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är överens om att mer pengar ska läggas på kommunernas välfärd – 2,5 miljarder för 2020.

Detta utöver det regeringens budget för 2020 innehåller och det extra anslag som under galgen aviserats till kommunerna, som dessa partier anser vara för lite. Det betyder att M, SD, KD och V förhindra nedskärningar och uppsägningar i landet skolor och äldreboenden.

Förslaget till extra ändringsbudget tas upp på finansutskottets sammanträde i morgon, torsdag.

För att finansiera satsningen på den sociala välfärden föreslår man att slopa regeringens planerade satsningar på Miljöpartiets ”friår” och Centerpartiets ”ingångsavdrag” som handlade om sänkt arbetsgivaravgift för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Vi kommer att vara med på det här. Vi kommer att stödja det, säger Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till TT. 

De fyra partierna har 182 mandat i riksdagen och kan därmed köra över regeringen med stödpartier.

Januariöverenskommelsens partier maktlösa

Hela Januariöverenskommelsen sätts därmed i gungning. Maktspelet förra vintern visar sig nu inte ge den makt man trodde. Allt rasar samman.

Centerpartiets vikarierande partiledare, Anders W Jonsson, är arg.

– Skulle vara så att de säger att ”vi skiter i sakpolitiken, för oss är det viktiga att sabotera och göra upp med våra värsta motståndare för att kunna blockera”. Då har vi ju fått en ny formering inom svensk politik. För det är klart, de här fyra partierna har ju majoritet, så är det. 

Regeringskris inte utesluten

Socialdemokraterna vill nog sitta kvar, hur förnedrade de än blir. Men kommer C och L att fortsätta vara stödhjul åt S, när de inte får igenom sina egna förslag?

Om C och L förklarar Januariöverenskommelsen överspelad är frågan om dessa båda partier fortsätter stödja Löfven som statsminister, men utan budgetsamarbete. Eller om man nu ställer upp på en Kristersson-regering, när S-samarbetet visat sig lönlöst. Då kan Löfvens motdrag bli att utlysa extraval…

Här kan hända mycket. Decemberöverenskommelsen höll 9 månader. Ska Januariöverenskommelsen dö efter 12?