Två explosioner har orsakat stora skador på fastigheter i centrala Stockholm och Uppsala natten till måndag.

 Flera samtal om explosion inkom kl 01.09 natten mot måndag. Flera flerfamiljshus på Gyllenstiernsgatan på Östermalm är drabbade. Det rör sig om stora materiella skador på fastigheterna.

Det ligger stora mängder glassplitter på gatan eftersom fönster i flera hus har blåsts ut. Det finns ett stort hål in i en fastighet, enligt vittnesuppgifter.

– Delar av balkongen på huset är borta. Dörren har flugit till andra sidan gatan. Man kan se att bilar har flyttats av tryckvågen och är helt demolerade. Jag kan se att i huset mittemot är några fönster borta, särskilt i bottenvåningen. Det är obehagligt när det händer så nära, säger Per Grankvist som bor i området till SVT.

Flera kvarteret är avspärrade.

– Vi har inga uppgifter om att någon ska ha skadats just nu, säger presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Andra explosion i Uppsala

Vid 03-tiden inträffade en ny kraftig explosion, denna gång i centrala Uppsala. Polisen har lokaliserat en detonationsplats utanför en nattklubb. 

– Vi fick larm om en hög smäll, den har hörts i stora delar av centrala Uppsala. Vi har hittat platsen för explosionen, och har ett flertal poliser på plats, säger presstalesperson hos polisen.

Nationella bombskyddet är på plats. Det finns inga uppgifter om personskador. Däremot materiella skador på själva fastigheten, och på fordon som fanns i närheten.