Det nya året startar inte bra för regeringen. Jonas Sjöstedt (V) har redan riktat nya ultimativa krav mot Stefan Löfven (S). ”Vill regeringen ha nyval, då får dem det”, sa han på pressträff idag.

Vänsterpartiet kräver att regeringen snarast ger besked om extra pengar till kommuner och regioner för att stärka välfärden.

– Vi är på väg in i en välfärdskris. Vi kräver att regeringen snarast ger besked om extrapengar till kommuner och regioner. Minst 10 miljarder, sa Jonas Sjöstedt på pressträff.

Sjöstedts krav är att regeringen ska ge besked redan under morgondagen. Annars kommer han att inleda förhandlingar med Moderaterna och Kristdemokraterna – redan den här veckan.

Men Sjöstedt behöver också stöd av Sverigedemokraterna för att strategin ska fungera. Det är bara om M, KD, V och SD röstar tillsammans som man når majoritet på 182 mandat.

SD satsar mer än V på välfärd

Och eftersom SD satsar ännu mer än V på välfärden i kommunerna i sin budget för 2020, finns visst fog att räkna med SD.

Sverigedemokraterna satsade 30 miljarder på kommunerna. Partiet storsatsade på kommunerna genom att något minska på staten avbetalningar av statsskulden.

– Det är inte försvarbart att minska statsskulden så kraftigt när vi har kris i kommunerna. Vad hjälper det att staten har en låg skuldsättning om kommunerna inte ens har råd att värma upp sina äldreboenden? frågade Oscar Sjöstedt (SD), i september 2019.