Det blir inget klimatnödläge i Göteborg. Trots att rödgrönrosa i fullmäktige ansåg att panik råder, ”Vi måste agera nu!”, röstades förslaget ner med 31-19.

Från vänsterhåll menade man under fullmäktigedebatten att Australiens bränder ger skäl att lokalt över Göteborg utropa klimatnödläge, rapporterar G-P.

– Vi är i ett klimatnödläge. Australiens bränder är bara en mild föraning av vad som kommer att hända. Att säga nej till att utlysa klimatnödläge är att inte erkänna att Göteborg står inför en klimatkris. Det är att fega ur, sa Gertrud Ingelman (V).

– Ja. Men det är ju panik. Vi måste agera nu. Det är bara att läsa i rapporten Fossilfritt Göteborg, sa Johan Zandin (V).

Majoriteten mot panik

– Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar. Det är inget att hymla om. Men problemet är att ordet klimatnödläge leder tankarna till panik, sa kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Även Sverigedemokraterna röstade emot. I debattartikel har oppositionsrådet Jörgen Fogelklou (SD) sedan tidigare skrivit: ”Signalpolitik, som att utlysa ett ’klimatnödläge’ och att förbjuda sugrör, ger kanske dessa partier röster, men att samarbeta och sanera Västerhavet från det akuta miljöproblemet skulle rädda liv och miljö. På riktigt!”

Och han får visst medhåll från oväntat håll.

Även de som först tog initiativ till ”klimatnödläge” i Australien är kritiska. Klimataktivisten Bryony Edwards är inte nöjd med hur initiativet används av politiker.

– Vår tanke var att det skulle finnas en plan först. Många hoppar över det och utropar klimatnödläge utan att ha en plan, säger hon till G-P.