Polisen är hårt pressad av skjutningarna och bombdåden. Kärnan i det eskalerande våldet utgörs av flera gängkrig. Utvecklingen går åt fel håll igen i de särskilt utsatta områden.

På Stockholmspolisens fokuslista inom ”Operation Rimfrost”, som ska slå tillbaka mot gängvåldet, dominerar gängledare i de tre värsta konflikterna, rapporterar Expressen.

I Vårbykonflikten skjuter två gäng ihjäl varandras medlemmar – hittills fem mord. I polisens underrättelserapporter finns ingen förklaring till konflikten mellan gängen som är från samma förort.

I Rinkebykonflikten har tio mord utförts, med gängen Shottaz och Dödspatrullen i fokus. De har dock drabbats hårt av både mord och att flera ledare dömts till fängelse senaste tiden. Men det har inneburit att nya grupperingar har vuxit fram.

Bredäng-Östbergakonflikten, där kärnan utgörs av två släkter, har resulterat i fem mord och gäller revirstrider. Den man som nu har häktats efter bombdådet på Östermalm, och som medierna poängterar samröre med mc-gänget Bandidos, blev tidigare friad i rättegång som en av tre i Bredängsnätverket sedan de varit misstänkta för inblandning i hämndaktion mot Östberganätverket.

Åt fel håll

Men även äldre gängkrig riskerar att orsaka mer dödligt våld på allmänna platser. I Södertälje varnar polisen för att utvecklingen går åt fel håll i särskilt utsatta områden. Södertäljenätverkets ledare var avtjänat fängelsestraff, men de flesta har nu kommit ut igen.

I Sollentuna har en familj i årtionden haft en central roll i en revirkonflikt som resulterat i minst två mord förra sommaren.

En kommentar till denna kartläggning kommer från riksdagen.

– Vänsterliberalismens mångkultur blev inte mycket mer än gängkrig och kaos. Sverige behöver förändring omgående, konstaterar polisen och riksdagsledamoten Katja Nyberg (SD) på Twitter.

67 procent med utländsk bakgrund

I en tidigare studie, som presenterades för drygt ett år sedan av Institutet för framtidsstudier och finansierats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, drogs slutsats att de olika kriminella miljöerna samarbetar mycket med varandra.

– En intressant fråga som vi vill undersöka är om mc-gängen och fotbollsfirmorna är de som binder ihop de här miljöerna genom att de samarbetar med så pass många olika miljöer. Vi vill titta på hur det kommer sig att de har den rollen, säger forskaren Amir Rostami till SVT.

Den typiske medlemmen i de kriminella gängmiljöer som kartläggningen omfattar är 19 år. 92 procent är män. 67 procent är födda i Sverige men en majoritet har rötter i andra länder, antingen genom att själva vara födda i ett annat land eller har någon förälder som är det.