Polispatrull blev attackerade av ett 15-tal personer som kastade molotovcocktails mot dem och polisbilen när de omhändertog två personer för fylleri.

Det blev några stökiga första timmar på det nya decenniet för polisen runtom i landet. Man möttes av motstånd när man åkte på olika larm. 

Vid 23-tiden dirigerades polis till ett område i Växjö efter att räddningstjänsten upplevt det som oroligt på platsen. 

– Två personer omhändertogs för fylleri, och då gick ett 15-tal personer till angrepp mot polisen med molotovcocktails, säger presstalesperson på polisen i Region Syd till Expressen.

Brandbomberna briserade nära poliserna och deras fordon, men det blev varken personskador eller materiella skador. 

Gärningsmännen försvann från platsen innan man hunnit gripa någon, men en anmälan om våldsamt upplopp och försök till grov misshandel upprättas. 

Trots den nya lagen mot blåljussabotage trädde ikraft vid årsskiftet angreps polisen i Kalmar bara någon timme in på det nya året. 

– En person hade krossat en ruta på en polisbil, så man grep honom på plats. 

Även i Dalarna möttes polisen av raketbeskjutning. Det var strax efter 00:30 som polisen åkte på ett larm om en brand på en balkong, då man på plats möttes av stenkastning och raketbeskjutning. 

Mordförsök

I centrala Trollhättan hittades en man i 20-årsåldern under nyårsnatten svårt knivskadad.

– Vi fick in larmet klockan 01.36 om att man påträffat en man utomhus som är knivhuggen, säger vakthavande befäl vid polisen i region väst till G-P.

Ingen hade på nyårsdagens morgon gripits som misstänkt för dådet. Mannen är förd till Norra Älvsborgs länssjukhus.

– Jag kan inte säga mer än att det är så allvarligt att det rubriceras som försök till mord, alternativt dråp, säger polisen.

Liknande ordningsstörningar har skett över hela landet.