ANALYS. Trots alla hårda ord om hämnd för Soleimani svarade Iran med en lam attack mot amerikanska baser i Irak.

Västmedier har varit hysteriska i att fördöma den ”upptrappning” i konflikten mellan Iran och USA som president Trump sägs ha gjort genom att slå ut den blodsbesudlade iranske generalen Qasem Soleimani.

Men det militära svaret som USA gav var proportionerligt i antalet döda jämfört med de provokationer som regimen i Iran utfört mot amerikanska intressen under det senaste halvåret.

Och det militära svar som Iran vidtog mot USA i natt, då man besköt amerikanska baser i Irak utan att orsaka personskador, var lamt och tillbakahållet.

Iran varnade också USA från att vidta ytterligare åtgärder, rapporterar AP.

Irans upptrappning bruten?

Om Iran inte vidtar ytterligare aggressiva åtgärder mot USA och väst har president Trumps attack mot general Soleimani fått avsedd effekt: stopp på Irans attacker mot USA sedan i somras.

Eftersom Iran genom under senaste halvårets utökade sina prognoserade angrepp på oljetankers, nedskjuten amerikansk drönare, bombning av saudiska oljefält, angrepp på amerikansk bas och sedan mot amerikanska ambassaden i Bagdad, var USA tvingat att svara. Antingen att göra som Barack Obama, varna men inte svara på aggressioner, eller att agera och tala om att fler aggressioner får konsekvenser.

Trump gjorde det senare. Och det kan ha varit vad som krävdes för att få Iran att förstå att man leker med elden och ska sluta.

Om Iran nu inte vidtar ytterligare våldsamheter, är det en strategisk seger för president Trump. Han har fått Iran att förstå att lugna ner sig.