Författaren, samhällsdebattören och humoristen som utmanar åsiktskorridoren Jens Ganman blev igår Årets Svensk på gala med veckomagasinet Fokus.

När Ganman tog emot priset drog han ner skratt med olika referenser. Exempelvis till att juryns ordförande Johan Hakelius i sitt kåserande över det år som gått utnämnt 2019 till ett år som kan jämföras med när man befinner sig fyra timmar in i en flygning över Atlanten – man är på väg men det är ett rätt trist mellanläge. Ganman blev ”årets svensk” för ett år som anses vara ett skitår.

Juryns motivering löd:

2019 var året då Årets svensk kunde säga »Vad var det jag sa?«. Han är en mångsysslare, som givit pudelrocken ett skönlitterärt ansikte och gjort cirkeldiagrammet till ett satiriskt bräckjärn. I ett land där etikettsreglerna ofta trumfar sakfrågorna tvingar han oss att konfrontera vårt eget hyckleri och ger en röst till dem som inte äger offentligheten. På frågan »vem ska granska granskarna«, svarar han glatt »jag!«. Tonläget är högt och skruven rejäl. Viljan att med hjälp av humor och envishet komma närmare sanningen kan ingen ta miste på. Årets svensk är Jens Ganman.

Det var ett utmärkt val av Fokus. Ganman är mest känd för sina cirkeldiagram. Där fångar han med enkla medel fenomen i svensk samhällsdebatt.

Som i cirkeln till höger. Kan svenska folkets irritation och upprördhet förklaras och summeras bättre än så här? Cirkeln säger allt. Allt om det som de gamla partierna visar chockerande oförmåga att ta tag i.

Cirkeln borde vara obligatorisk att ta en blick på varje morgon för varje minister och makthavare. Då kanske vi skulle komma någonstans.

Ganman förmår att genom ett skratt klä av dårskapen i den politiska korrektheten. Den hållning som etablissemangen gömmer sig bakom för att slippa ta ansvar, slippa ta de förödande konsekvenserna av den egna politiken. Det är dessa faktorer som förklarar varför vi inte har bättre politiker vid makten.

Och första steget i att förändra, är att få fler att förstå vad saker och ting beror på. Det är folkbildning av bästa sort.

Också när det gäller att i utvecklande texter förklara och beskriva dagens galna politiska debattklimatet har få gjort det så naket och tydligt som Jens Ganman och Mustafa Panshiri i boken Det lilla landet som kunde (Lava förlag, 2020), som nu har kommit ut i pocket. Den som inte läst, kan köpa för 55 kr.

Samtiden gratulerar Jens Ganman – och Fokus som visar att man inte tillhör regimmedia utan har en bredare blick i samhällsbevakningen.