När moralen i ett samhälle går förlorad och kriminaliteten växer är det särskilt de fysiskt svaga som attackeras. Brottsofferjourens ordförande vill se skärpta straff för dem som begår brott mot äldre, barn och handikappade.

Kriminella som ger sig på svagare grupper i samhället, bland annat äldre, bör få hårdare straff än andra. Det säger Brottsofferjourens förbundsordförande Sven-Erik Alhem till Nerikes Allehanda efter att tidningen rapporterat om en 80-åring från Örebro som bestulits på värdesaker.

Alhem har sett hur många äldre i södra Sverige utsatts för rån på senare tid, och menar att det är ett växande problem. Han vill att frågan prioriteras högre.

– Begår man brott mot barn, funktionsnedsatta eller äldre så är det ynkligt och fegt eftersom man som kriminell inte kan förvänta sig något motstånd, säger den förre överåklagaren till tidningen (betalvägg).