De två män som dömts fem års fängelse för att ha våldtagit och misshandlat en kvinna i flera timmar slipper utvisning. Skälet är att de smitit från värnplikt i hemlandet.

Männen, 30 respektive 32 år gamla, lockade i början av september med sig kvinnan till en lägenhet i nordvästra Stockholm. Några timmar senare ringde hon ett larmsamtal och berättade att hon hade blivit våldtagen och misshandlad, enligt utredningen.

De åtalade nekade, men vittnesmålet från kvinnan var övertygande och styrktes av de skador som dokumenterats, anser rätten. Övergreppet hade inslag misshandel och hot med kniv. Övergreppen pågick under mer än två timmar.

Männen dömdes under torsdagen för grov våldtäkt till fem års fängelse. Men de båda, som är medborgare i Eritrea, slipper utvisning.

Rätten skriver att “Det kan antas att de kommer att göra sig skyldiga till fortsatt brottslighet här och brottet är dessutom med hänsyn till den skada och den kränkning som de utsatte [kvinnan] för så allvarligt att de inte bör få stanna kvar i landet”.

Männens anknytning till Sverige är svag. De arbetar inte och talar dålig svenska trots flera års vistelse i landet.

Men Migrationsverket ryckte ut till våldtäktsmännens räddning. Verket bekräftade att de båda männen uppgivit att de avvikit från militärtjänstgöring i Eritrea. Männen hävdade att de skulle utsättas för straff eller förföljelse om de återvände.

Tingsrätten tvingades, av den lagstiftning som politiker infört, falla till föga och avslog därför yrkandet om utvisning.

– Om man tittar i handböcker inom åklagarmyndigheten så är rekommendationen, som jag tolkar det, att man ska yrka på utvisning när det är ett långt fängelsestraff att vänta. I det här sammanhanget är fem års fängelse ett långt fängelsestraff, säger åklagaren till Aftonbladet.

Åklagaren har ännu inte bestämt sig för om hon ska överklaga domen.