I en märklig debattartikel går Timbro-medarbetaren Fredrik Hultman till angrepp på Sverigedemokraterna, byggt på konspirationer och besynnerliga ordval.

När jag jobbade på näringslivets tankesmedja Timbro, under andra halvan av 1990-talet, satte vi en ära i att diskutera i sak, framföra idéer och bryta analyser mot varandra. Att smutskasta och sprida konspirationer var oss fullständigt främmande.

Men det är tydligen den nivå som gäller på Timbro idag. Iallafall i den debattartikel som Hultman står bakom i Expressen 1/12. Rubriken var spännande, det var därför jag läste den: ”Vad är SD:s ideologi, Mattias Karlsson?”

Men allt annat blir sedan väldigt snurrigt. Huvudpoängen är att: ”under ytan döljer sig en helt annan idéströmning än en traditionellt borgerlig”.

Hymlar inte om idéposition

Men Sverigedemokraterna har aldrig gjort anspråk på att vara ”borgerligt”. Partiet är socialkonservativt med nationalistisk grundsyn. Begreppet borgerlig är luddigt, och idag endast använt om de fyra borgerliga partierna. Få kallar sig idag borgare, och förmodligen ännu färre sedan hälften av de borgerliga partierna nu allierat sig med Socialdemokraterna.

Så ”borgerlig” får Hultman gärna behålla för sig själv.

Men om vi ska diskutera maktpolitiska begrepp, är icke-socialistisk mer rimligt. Det som förenar borgerliga partier med Sverigedemokraterna är att man alla är icke-socialistiska. Icke röda, icke för planekonomi, tror inte på Karl Marx.

Här har också Sverigedemokraterna och vissa borgerliga partier landat på samma linje i dagens ekonomiska politik. (Ja, i vissa fall, som med Magdalena Anderssons nya skatt på privata sjukvårdsförsäkringar så var det ju bara SD som orkade stå upp för marknadsekonomin. M och KD lät skatten finnas kvar i sin budget för 2019.)

Synd om konspirationsteoretiker

Sedan yrar Hultman om ”kopplingar” till ett nationellt förbund, som enligt Heléne Lööw marginaliserades 1946, mer än 40 år innan Sverigedemokraterna bildades. En samhällsdebattör som dog 1935 nämns också som bevis på att Sverigedemokraterna ”under ytan” döljer något.

Kära nån. Jag tycker synd om dem som letar konspirationer överallt. Vad ska det tjäna till?

Men det finns en tråd här – helt öppen och ärlig: det nationella perspektivet. Ja, Sverigedemokraterna sätter Sverige och svenska folkets intresse främst. Till skillnad från alla andra partier som skänker bort svenska statskassan till irakiska ministrar och alla andra i världen som vill ha allt från bidrag till samordningsnummer, så att man lättare kan köpa bilar som används av utländska stöldligor.

Samtidigt förnekar de gamla partierna svenska medborgare vård och omsorg när de behöver det, trots att de arbetat ett helt liv och betalt skatt. De borgerliga och rödgröna tar här varandra i handen medan man spottar på svenska folket.

Den nationalkänsla som Sverigedemokraterna står för, byggd på ett konservativt förhållningssätt, är inte kopplat till någon enskild debattör eller organisation, utan är idéer som partiet värnar och sätter före en naiv, gränslös globalisering som visar sig leda till att den tillit som är unik för Sverige riskeras och därmed hela grunden för den trygghet och fred som kännetecknat det svenska samhället.

Gärna idédebatt

Den konservatism och det nationella perspektiv som Sverigedemokraterna företräder får Hultman mycket gärna kritisera, det vore bara intressant. Men håll sig till idéerna och sakdebatten!

Hultmans debattartikel visar än en gång att etablissemangen här i landet, i detta fall Timbro som en del av näringslivet, inte förmår att tänka klart utan sjunker ner i antiintellektuell gyttjebrottning. Det är föga underhållande och tillför samhällsdebatten inte ett skvatt.