Moderaterna och Kristdemokraterna hoppar av den rödgröna energiuppgörelsen. ”Början på en tillnyktring”, säger Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson.

Därmed stärks uppslutningen för en energipolitik som värnar kärnkraften som energikälla också efter 2040. Sverigedemokraterna ser möjligheter i att skapa en allians med M, KD och L i energifrågan. Målet är att säkra kärnkraftens framtid.

– Det här kan vara början på en tillnyktring i svensk energipolitik, säger Mattias Bäckström Johansson (SD) till Dagens Industri.

– Man måste få till ett omtag om det ska vara något som kan stå sig över en längre tidsperiod. Det är ironiskt att avsikten med överenskommelsen var att den skulle hålla över fler mandatperioder, nu håller den inte tidsmässigt ens över en, säger han.

SD ser nu framför sig att man tillsammans med M och KD som nu hoppar av energiöverenskommelsen, samt Liberalerna som likt SD ställde sig utanför den, kan gå framåt gemensamt i kärnkraftsfrågan.

– Det har varit lite utav ett par förlorade år. Man har inte varit öppna för att titta på alla fossilfria alternativ, nu öppnas möjligheter för att ta steg i rätt riktning, säger Mattias Bäckström Johansson.