Nu anmäler Sverigedemokraterna justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till Konstitutionsutskottet för manipulation av forskning om kriminalitet.

Det har framkommit att Brottsförebyggande rådet (Brå) utfört partisk forskning som tillrättalagts efter politiska påtryckningar från justitiedepartementet.

– Det är så klart oroväckande och väldigt allvarligt, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD, till TT.

Det är ett forskarteam vid Linköpings universitet som gjort rapporten om Brottsförebyggande rådet. Forskarna har intervjuat över 35 personer som är, eller varit, involverade i rådets arbete.

Men enligt studien från Linköpings universitet har anställda på Brå vid tillfällen ändrat i forskningsrapporter efter krav från chefer, rapporterade Svenska Dagbladet på måndagen.

Om det var så att resultat inte gillades så blev det censur, tillrättaläggande av resultat, nedtoning av resultat och att man lyfte fram andra delar av en studie som inte var så känsliga eller kunde visa på ett positivt resultat”, säger en tidigare anställd vid Brå i studien.

Dessa uppgifter får nu Sverigedemokraterna att agera. Man anmäler justitieminister Morgan Johansson (S) till konstitutionsutskottet.

Marttinen efterlyser en undersökning av vilka på justitiedepartementet som kan ha utövat påtryckningar. Om det i förlängningen visar sig att ett statsråd varit inblandad i den påstådda påtryckningen måste hon eller han avgå, menar Marttinen.