Skälet till att Sverige gjort så lite för att stoppa extremismens utveckling är att politikerna varit naiva. Det sa Säpo-chefen på konferens om extremism.

Det var under ett panelsamtal som Klas Friberg, chef för säkerhetspolisen, framförde kritik mot politikerna. ”Naiviteten hos politikerna finns kvar” när det kommer till den våldsbejakande extremismen.

Säpochefen menar att politikerna är inne på detaljnivå och försöker påverka, men inte gör de stora förändringarna som krävs.

– Det blir en sådan besvärlig debatt om de ska ändra i sekretesslagen. Den orkar de inte ta i, men de orkar lägga sig i vårt arbete. Jag tycker att de borde tänka mer på att göra rätt saker, sa han till SVT.

Konferensen som hölls i Göteborg på onsdagen och torsdagen var ett led i att förbättra samverkan mellan mellan polis, myndigheter, kommuner och institutioner.

– Annars kommer vi inte att komma åt de här miljöerna där människor radikaliseras till att begå terrorbrott och annan grov brottslighet, sa Klas Friberg.

Hoten mot det demokratiska samhället kommer från islamistisk extremism, liksom från vänster- och högerextremism.

Många terrordåd sker av ensamvargar, senast på London Bridge i England i fredags, då en islamist högg ihjäl två med kniv och skadade tre andra.