Ska universiteten bara tillåta vänsterståndpunkter? Det menar akademiker på Göteborgs universitet, sedan Richard Jomshof som en av åtta partisekreterare föreläst på universitetet om politisk kommunikation förra veckan.

Uppståndelsen mot föreläsningen av en företrädare för Sverigedemokraterna, med över 1,1 miljoner väljare, fortsätter. I DN medger akademiker att på Göteborgs universitet är det ”många av oss [som] kämpar mot den farliga normaliseringen” av partiet.

Tilltaget kommenteras av Peter Hjörne, tidigare chefredaktör och ansvarige utgivare för Göteborgs-Posten, i tidningen.

”Akademin ska vara en bastion för det fria ordet. Att på olika sätt försöka tysta sina meningsmotståndare snarare än att kritisera dem öppet hör inte hemma i ett fritt och liberalt samhälle”, skriver han.

”Det är ett minst sagt märkligt synsätt på tvärs mot de fria akademiernas själva kärna … De protesterande gör universitetet till ett instrument för att främja egna åsikter – inte ett instrument för att skapa och vidga kunskap och insikter.”

Att universitetet skulle legitimera just SD ”är en befängd tanke”, skriver Hjörne. ”Universitet skall bidra till ökad förståelse, till ny kunskap och nya teorier, till ett fritt tanke- och åsiktsutbyte, en öppen och fri debatt och till kritiskt tänkande. De akademiker som skrivit under uppropet går på tvärs emot de uppgifterna.”

Han tillägger i sin kolumn: ”Dessutom borde det vid det vid det här laget stå klart för var och en i Sverige att isolering, förnekelse och beröringsskräck inte är fungerande metoder för att motverka det man ogillar!”