Det tog inte många minuter innan statsminister Stefan Löfven (S) i full panik gick ut och fördömde att Ulf Kristersson (M) träffat Jimmie Åkesson (SD) på arbetsrummet i riksdagen: ”samarbetet mellan de brunblåa har fördjupats”.

Löfven agerade därmed papegoja och upprepade det kommunistledaren Jonas Sjöstedt (V) sa för ganska exakt ett år sedan: ”I går röstade SD, M och KD igenom en brunblå budget i riksdagen”.

”Brunblå” är en svinaktigt grov förolämpning. Det betyder att man betraktar M, KD och SD som antidemokratiska och rasistiska partier i 1930-talets efterföljd.

Jag anser att de berörda partierna borde ställa Löfven till svars: om han inte tar tillbaka beskrivningen borde partierna fråga sig hur Löfven och hans anhang kan samtala med dem – för är han inte själv fascistisk medlöpare om han gör upp med dem han dömer ut i dessa ordalag?

Någon gång måste Socialdemokratin ta konsekvensen av all smutskastning de under årtionden ägnat sig åt. Om oppositionen är så förfärlig, varför då söka stöd från dem i riksdagsarbetet? Varför sitta i utredningar med dem?

Menar Löfven allvar borde han ju bryta alla kontakter, förbjuda partiets riksdagsledamöter att gå på utskottsmöten med alla dessa fascister. Varför debattera i kammaren med dem man stämplar som antidemokrater?

Om Löfven inte ger sådan order, är han – enligt sin egen retorik – antingen fascistisk medlöpare eller patetisk lögnhals.

Det är dags att Löfven & Co får visa vad de går för. Tolererar de demokratiska spelregler och respekterar andra partier, eller är man totalitär i sitt synsätt?

Karl Marx värsta fiende i mitten av 1800-talet var de demokratiska krafterna som började växa fram. För att förverkliga socialismen ville han ha revolutioner som dödade demokratin och upprättade proletariatets diktatur.

Oppositionen måste kräva svar av Löfven. Är det marxismen som nu gäller från vänstersidan, inklusive det förakt mot demokrati som Karl Marx spred? Den Karl Marx vars ideologi och tänkande som Socialdemokratiska partiet faktiskt bildades utifrån.

Den konservativa oppositionen ska naturligtvis värna frihet, demokrati och rättsstat – värderingar som genom historien varit socialismens motsats. Men man måste samtidigt ställa socialisterna till svars. Det borde medföra konsekvenser om man sprider vulgärt skitprat.