I Novus stora opinionsmätning är Sverigedemokraterna nu största parti. Nedgången för Socialdemokraterna är statistisk säkerställd.

Sverigedemokraterna noterar nu sin högsta notering någonsin med 24 procent. Partiet fortsätter att vinna stöd hos de svenska väljarna och för första gången någonsin är man landets största parti i SVT/Novus väljarbarometer. 

SD går upp med 2,5 procentenheter och S tappar 2,3 procentenheter. Båda förändringarna är statistiskt säkra. Skillnaden mellan partierna är dock 0,3 procentenheter och inom felmarginalen.

Två politiska händelser präglade undersökningsperioden i november och december. Den första var statsminister Stefan Löfvens (S) kritiserade intervju i SVT Agenda och den andra, hotet om misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) för reformeringen av Arbetsförmedlingen.

– Vi såg hur resultatet utvecklades vecka för vecka och hur det sänkte S och höjde SD, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till SVT.

Omvandlat till riksdagsmandat skulle de tre oppositionspartierna få egen majoritet: 177 mandat för SD, M och KD, mot 172 för nuvarande regeringsunderlag.

TABELL
Novus decembermätning (nov)

Sverigedemokraterna: 24,0 procent (+2,5)
Socialdemokraterna: 23,7 procent (-2,3)
Moderaterna: 17,9 procent (-0,4)
Vänsterpartiet: 9,9 procent (+0,6)
Centerpartiet: 8,3 procent (+0,5)
Kristdemokraterna: 6,2 procent (-0,9)
Miljöpartiet: 5,0 procent (+0,2)
Liberalerna: 3,5 procent (+0,1)
Annat: 1,5 procent (-0,3)

Det är 3 994 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Mätningen genomfördes mellan 18 november till 15 december 2019.