KOMMENTAR. När Nobelstiftelsen ska förklara sig blir det pinsamt genomskinligt och ett intellektuellt bottennapp. Nobelstiftelsen gör sig till förtryckets och mördandets medlöpare.

Nu står det klart att Saudiarabien, Kina, Iran, Ryssland och förtryckande regimer i Afrika är inbjudna till Nobelfesten den 10 december.

Nobelstiftelsen hänvisar till ”interna rutiner” när man bjuder in Saudiarabien som mördar och styckar journalister, Iran som hänger homosexuella i lyftkranar och Kina som spärrar in oliktänkande i koncentrationsläger.

Men när det gäller Sverigedemokraterna gör man avsteg från sina ”rutiner” att bjuda in alla riksdagens partiledare. Man accepterar mördarregimer men inte demokratiskt valda företrädare för svenska folket.

Svaret till TT visar inte bara på ett uppenbart hyckleri, utan att Nobelstiftelsen ursäktar och därmed legitimerar det förtryck som de inbjudna och blodbesudlade regimerna står för.

Tidigare har Sverigedemokraterna presschef, Henrik Gustafsson, kommenterat Nobelstiftelsens hyckleri.

– Det stämmer nog alldeles säkert att vi inte delar deras syn på människor. Vi skulle exempelvis aldrig få för oss att bjuda in ambassadörer från diktaturstater som de gör år efter år. Att frottera sig med regeringsföreträdare för Eritrea, Iran, Nordkorea och Saudiarabien överlämnar vi åt de individer med rätt värdegrund.