Kritiken mot att Nobelstiftelsen politiserar firandet av vetenskapen växer. I Dagens Samhälle kallas agerandet ”omdömeslöst”.

Det är tidningens krönikör Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, som analyserar hur Nobelstiftelsen med sitt agerande ökar polariseringen i landet och omintetgör Nobelfirandet som en samlande tradition.

”I politiseringens tid förvandlas tidigare gemensamma ytor och symboler till arenor för politiskt signalerande”, skriver han och menar att något händer med Nobelstiftelsens image när den används för att göra politiska markeringar. 

Nobelstiftelsen ”engageras av konflikten och här är ännu en möjlighet att utkämpa den. För min del tror jag att det är omdömeslöst. Det är så dyrbara saker som används för att bygga politiska barrikader. När de väl tagits i bruk på det sättet går de inte att få tillbaka i ursprungligt skick.”

I Gotlands Allehanda skrivs under rubriken ”Nobelstiftelse får inte Nobelpriset i politik” om att man ”återigen envisas med att peka ut enbart Sverigedemokraterna som persona non grata”.

”Hyckleriet från Nobelstiftelsen fortsätter. Kommer det att fortsätta även när Åkesson är Sveriges statsminister?” frågar politikfakta.se