Nobelstiftelsen har inget emot att gästerna ägnar sig åt att mörda och stycka journalister. Inte heller att bedriva fångläger för ”omskolning” av oliktänkande. Men den som demokratiskt utmanar svenska etablissemang blir portad.

Nobelstiftelsen har meddelat att Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är den ende partiledare som inte kommer att bjudas in till årets Nobelfest. När man hänvisar till ”respekt för mänskliga rättigheter” svarar SD:s presschef Henrik Gustafsson:

– Det stämmer nog alldeles säkert att vi inte delar deras syn på människor. Vi skulle exempelvis aldrig få för oss att bjuda in ambassadörer från diktaturstater som de gör år efter år. Att frottera sig med regeringsföreträdare för Eritrea, Nordkorea och Saudiarabien överlämnar vi åt individer med rätt värdegrund, säger Henrik Gustafsson.

Nobelstiftelsen tar priset som en av världens största hycklare. De utesluter svenska folkets demokratiskt valda företrädare, men kramar om regimer som mördar och förtrycker sina folk.

– Nobelstiftelsen, en av SD:s bästa valarbetare. Här kommer ytterligare nån procent, skriver riksdagsman Jonas M Andersson (SD) på Twitter.

Nobel präglas av kolonial dissonans

Hur kan Nobelstiftelsen välkomna företrädare för regimer som mördar sitt folk och samtidigt anse att svenska politiker inte respekterar mänskliga rättigheter?

Är det så att Nobelstiftelsen anser att människor från Afrika och Asien är lägre stående och att man därför inte kan ställa samma krav på dem som på européer?

Eller är det så att man kan särbehandla svenska folkvalda eftersom de inte tillhör ”rätt” kretsar av jetset etablissemang där man anser sig stå över lagar och principer?

Någonting är det som får Nobelstiftelsen agerar dåraktigt. Det främjar inte vetenskaperna och stärka inte deras inflytande i samhället, så som Alfred Nobel avsåg. Tvärtom drar Nobelstiftelsen vetenskapen i smutsen genom att förakta svenska folket och dess valda representanter.