Trots SD:s framgångar vill etablissemangen tro att väljarna ska återvända till de partier som lurat dem i årtionden. Man tror fortfarande inte sina ögon när man läser opinionsmätningarna.

”Marken skakar under det politiska Sverige”, menar Anna Dahlberg i Expressen. ”Alltfler väljare har dragit slutsatsen att SD hade rätt om invandringen.”

Hon konstaterar att antalet utrikes födda i Sverige har fördubblats sedan år 2000 – från en miljon till drygt två miljoner. Och upprepar det vi tagit upp här i Samtiden: ”Många väljare uppfattar, av allt att döma, att de varken har gett sitt samtycke till detta politiska projekt eller blivit korrekt informerade om de samhälleliga konsekvenserna.”

Men sedan hoppar Dahlberg på etablissemangståget igen. Hon menar att väljarna bara vill ge ”signal” till de gamla partierna genom att stödja SD. Om de gamla partierna bara ”lyssnar” kan väljare igen ”lägger sin röst på ett annat parti än SD”.

Varför då? Expressen och övriga medier har ju gjort tröskeln till SD mycket hög. Man riskerar jobbet, fackliga medlemskapet och sin umgängeskrets när man tar steget till att stödja SD. Den brännmärkande stigmatiseringen har varit extrem från etablissemangens och därmed allmänhetens sida.

I åratal har medier, inte minst Expressen, samverkat med vänsterextremister för att jaga väljare som antyder att det finns problem med den förda invandringspolitiken och hängt ut dem som rasister och nazister. Polis och åklagare ägnar stor del av sin arbetstid åt att jaga pensionärer som på Facebook skriver något olämpligt och åtalar dem, istället för att jaga våldtäktsmän och gängkriminella.

Men nu tror Dahlberg att allt ska vara glömt om de gamla partierna plötsligt säger att de ska ”lyssna”. . . Gissningsvis utan att erkänna att de förstört tryggheten såväl i välfärden som på gator och torg. ”Vi har lurat dig i årtionden, men nu ska vi bättra oss!”

Det blir komiskt i all sitt önsketänkande.

Nej, jag tror inte särskilt många av de väljare som nu sympatiserar med Sverigedemokraterna i opinionsmätningarna tänker gå tillbaka till de partier som bedragit, lurat och fört dem bakom ljuset i årtionden.

Det ligger nog högre sannolikhet i att ännu fler väljare inser att man blivit bedragen och överger gamla partier för Sverigedemokraterna, som varnat för utvecklingen i 30 år.

För att bryta Sverigedemokraternas framgångar krävs nog större reformering av den gamla partistrukturen än att man lovar att ”lyssna”. . .