ANALYS. Under 2010-talet har väljaropinionen förändrats dramatiskt. Årtiondet började med att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Det slutar med att partiet är störst av alla.

Den sista opinionsmätningen för 2010-talet, från Novus/SVT i december 2019, visar att Sverigedemokraterna är landets största parti. Man får 24,0 procent, medan de två gamla statsministerpartierna får lägre stöd. S får 23,7 procent och M får 17,9 procent.

När årtiondet startade såg det partipolitiska landskapet mer traditionellt ut, två block stod mot varandra. Dock hade de borgerliga ett övertag över Socialdemokratin vid ingången av 2010. I valet i september förlorade de sin majoritet men satt kvar och gjorde upp med Miljöpartiet i migrationspolitiken.

Skälet var att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, med 5,7 procent efter att i en första sammanvägda opinionsmätningen i januari 2010 fått 4,4 procent.

Under 2011 låg partiet still, 2012 ökade man till 8,9 procent och 2013 till 9,3 procent, vilket förmodligen var underskattning eftersom SD i valet 2014 fick 12,9 procent.

Under migrationskrisens 2015 nådde partiet 20,0 procent, under 2016 backade man till 17,1 procent. Effekterna av mottagandet hade inte börjat slå igenom och i medierna beskrevs att stora vinster skulle göras på invandringen.

Under 2017 nådde man upp till 19,4 procent, delvis på grund av Moderaternas interna strider som ledde till partiledarbyte.

Valrörelsen 2018 blev omtumlande då Sverigedemokraterna utsattes för hård kritik på alla fronter, samtidigt som både S och M presenterade en stramare migrationspolitik. Valresultatet stannade på 17,5 procent, även om opinionsmätningar under sommaren antytt att partiet skulle kunna bli störst av alla.

Efter valet ökade Sverigedemokraterna under den långa och utdragna regeringsbildningen till 21,2 procent i februari 2019. Under resten av året framstod regeringen som handlingsförlamad samtidigt som ökat våld blev bevis på misslyckad integration. Därför toppar SD i slutet av 2019 med historiskt högsta notering på 24,0 procent.

Inget tyder på att de gamla partierna klarar av att hantera allt tydligare samhällsproblem som en följd av den gigantiska invandringen, som fortsätter med över 100.000 beviljade uppehållstillstånd varje år.

Hur det kommer att gå på 20-talet, är det ingen som vet. Men om situationen förblir som den blivit, är det mycket som talar för fortsatta framgångar för det enda parti som står för en annan kurs.