Pyttipanna står inte på julbordet, men M-ledaren Ulf Kristerssons jultal påminner mig om den rätten. Lite av varje, inget som sticker ut.

Spretigheten framgår också av medierapporteringen. Aftonbladet skriver att Kristersson varnar för att ursinniga föräldrar ska ta lagen i egna händer som en följd av att allt fler barn blir rånade.

– Jag är väldigt rädd för en utveckling där föräldrar tappar tron på statens förmåga att skydda deras barn, sa han.

Dagens Nyheter skriver att Moderatledaren försvarar sina samtal med V och SD.

– Att man vill utestänga två partier från alla samtal och alla beslut funkar helt enkelt inte, sa Kristersson.

Sydöstran skriver i ledare: ”Ulf Kristersson kopplar samman dagens skolmisslyckande och de kriminella gängens härjningar. Moderaternas huvudlösning är att stärka rektorernas makt.”

I Corren återgavs TT-artikel: ”M-ledaren angrep Socialdemokraterna för att de gör i princip ingenting, utom att behålla ungdomsrabatten för tonåringar som begår grova brott.”

Lite väl lamt

Att som Kristersson lite i förbifarten i någon enstaka mening nämna V och SD i samma sammanhang tycker jag är ett märkligt sätt att se på riksdagen och politikens möjligheter. Det är som om han vill sätta sig på läktaren och recensera partipolitikens maktkamp. Men så kan han inte göra. Enligt mitt sätt att se det borde han, som ledare för ett tidigare regeringsbärande parti, vilja vara forwarden på spelplanen som tar greppet om matchen och skjuter bollen i mål.

Att Kristersson likställer V och SD måste, som jag ser det, bero på att han fortfarande hoppas att alliansen inte bara ska kunna samsas igen utan också ha chans att nå egen majoritet i val.

Det är i högsta grad orealistiskt. Det kommer helt enkelt inte att ske.

Vore det då inte bättre om M började analysera maktförhållandena i riksdagen utefter dagens situation? Då har man ett vänsterliberalt block i regeringsställning. Vill man besegra det eller underordna sig S?

Om man vill utmana och byta regering, då måste man ju samla de icke-socialistiska partier som också vill utmana det styrande vänsterliberala regeringsblocket. Man måste finna en väg att nå 50 procent av väljarna. Den vägen finns inte utan SD-samverkan i någon form.

Av Kristerssons jultal drar jag slutsatsen att M inte är där i sina tankar, utan fortfarande drömmer om svunna allianstider.

Rektorer ska ansvara för ordningen i skolan

Men något jag gillade i talet var förslaget om att ge rektorer makt, och i lagen ansvar för, att hålla ordning i skolan. Och att det omgivande samhället måste backa upp skolledningarna i detta arbete.

Och jag gillar att han höll tal. Vi hör alltför sällan partiledarna i framträdanden där de får tala fritt och lite vidare än om vad som händer under innevarande riksdagsår. Väljarna har rätt att få höra mer från dem om vad de tycker, hur de resonerar och vad de vill på lite sikt.