På plan handlar det om fotboll. Men vid sidan av finns miljontals kronor att tjäna när spelare köps och säljs. 

Fotbollsagenter misstänks för grov ekonomisk brottslighet. Ända upp till spelare i fotbollslandslaget används deras karriärer för att pengatvätt och skattesmitning.

En agent misstänkt för ekonomisk brottslighet uppger att pengarna han fått har gått till välgörande ändamål, att hjälpa unga med fotbollen. Enligt Skatteverket har pengarna inte överförts till ideell fotbollsverksamhet.

Koppling mellan fotbollsagent och kriminella gäng

Till Expressen tvingas fotbollsspelarna i mejl ta sina agent i försvar och hävda att denne engagerat sig i fotbollen för att hålla unga talanger borta från kriminalitet. Men tidningen avslöjar att agenten samarbetar med en av Stockholms mest kända utpekade gängledare, en man i 30-årsåldern från Rinkeby. 

Den utpekade gängledaren figurerar i Skatteverkets utredning mot en fotbollsagent. Han förekom även i en granskning som Expressen publicerade sommaren 2018, över cirka 300 utpekade gängkriminella i Stockholm. Han uppges vara tvåa i nätverket, där ledaren dömts för grovt narkotikabrott. 

Byte från att sälja narkotika till fotbollsspelare

Det var när detta gäng kom i konflikt om narkotikaförsäljning med ”dödspatrullen”, ett annat gäng som utfört flera mord, som man tog klivet över till fotbollen, ett annat sammanhang där det finns stora pengar att tjäna. Där hade man redan goda kontakter.

I dag är den utpekade gängledaren verksam med att hitta och förmedla unga fotbollstalanger i Stockholmsområdet, enligt samstämmiga uppgifter till Expressen från personer inom både fotbollen och rättsväsendet.