Ingen partiledare har högre förtroende än Jimmie Åkesson (SD). Han delar förstaplatsen med Ebba Busch Thor (KD). Samtidigt rasar förtroendet för statsminister Stefan Löfven (S), enligt Novus.

Jimmie Åkesson gör sin bästa notering någonsin i Novus förtroendemätning. 31 procent av väljarna har ganska stort eller mycket stort förtroende för Sverigedemokraternas ledare. Samtidigt tappar Kristdemokraternas Ebba Busch Thor fyra procentenheter jämfört med septembermätningen vilket gör att hon nu delar förstaplatsen med Åkesson, rapporterar SVT.

För statsminister Stefan Löfven rasar förtroendet med hela sex procentenheter. Han är nu nere på 23 procent.

Partiledarnas förtroende enligt Novusdec’19
Jimmie Åkesson (SD) 31 (+2)
Ebba Busch Thor (KD) 31 (-4)
Jonas Sjöstedt (V) 28 (+2)
Ulf Kristersson (M) 25 (-4)
Stefan Löfven (S)23 (-6)
Annie Lööf (C)22 (-1)
Isabella Lövin (MP) 12 (+1)
Nymko Sabuni (L)10 (+-0)

(Se Henrik Vinge, SD:s gruppledare i riksdagen, kommentera Novus-mätningen i SVT.)

Del i en långvarig trend

Sifo-mätningar av partiledarförtroende.

Sedan valet förra året har påtagliga förändringar skett i väljarkårens syn på partiledarna. Flertalet politiska ledare har förlorat i tillit och förtroende det senaste året. Med Åkesson som undantag.

Samtiden har sammanställt figur över Sifo-mätningar av förtroende för partiledare under längre tid. Normalt jämförs mätningar bara med senaste mätningen, men låt oss blicka ut över en lite längre period. Vad har hänt sedan valet 2018 till nu i december 2019? Sifo har svaret.

Annie Lööfs förtroende halverat

Då framträder en stor förändring. De flesta partiledare har tappat väldigt mycket i förtroende. Annie Lööf har fått se förtroendet i väljarkåren halverat, från 50 procent i Sifo i september 2018, till ynkliga 26 procent i december 2019.

Från att ha haft halva folkets förtroende har C-ledaren nu bara förtroende hos var fjärde väljare. Förmodligen är det borgerliga väljare som inte förlåter hennes svek i statsministerfrågan. Hon sa under hela valrörelsen att Ulf Kristersson var Centerpartiets statsministerkandidat, men sedan röstade partiet nej till Kristersson som statsminister.

Nästan lika mycket har statsminister Stefan Löfven rasat, från 45 till 26 procent. Här finns det inte en lika uppenbar väljargrupp som kan förklara nedgången. Löfven tappar förmodligen i alla sorters väljargrupper. Det är nästan värst att inte kunna peka på en förklaring, utan att hel hans gärning tycks bli underkänd av allt fler väljare.

Även Ulf Kristersson (M) har tappat stort. En förklaring kan vara att han misslyckades bli statsminister, att det finns en besvikelse riktad mot honom för det. En annan att han inte framstått som någon tydlig oppositionsledare.

För Liberalerna har tappet varit allra störst, men det är svårt att jämföra Jan Björklund med den nyvalde Nyamko Sabuni.

Bara Jimmie Åkesson ökar

Den ende partiledare som får ökat förtroende från valet och fram till slutet av 2019 är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Från att ha legat näst sist i förtroende, är han nu den partiledare med näst högst förtroende i landet.

En remarkabel utveckling, som bekräftar att svenska folket uppfattar Sverigedemokraterna som det parti som förstår verkligheten och vad som händer i landet.

Åkesson har inte dragits in i maktspelet om regeringsmakten, men jag tror inte det politiska spelet är så viktigt som många experttyckare tror. Det är i högre grad människors villkor i vardagen som styr. Och där har SD fått rätt. Den förda politiken, inte minst på migrationsområdet, leder till ökad otrygghet in på bara kroppen.

Och endast Sverigedemokraterna tar människors oro på allvar. Jimmie Åkesson framför det allt fler människor tycker om läget i landet.

Källa: Sifo september 2018 och december 2019.