Han står åtalad för våldtäkt och mordförsök. Då uppdagas att han både fått uppehållstillstånd med familjen och sedan – efter fyra år i Sverige – fått asyl en andra gång under falskt namn som minderårig.

Det är under rättegång i Uppsala tingsrätt, där mannen står åtalad för flera grova brott som våldtäkt och mordförsök, som dubbla identiteter har avslöjats. Själv säger han sig vara 16 år gammal, men åklagaren har kunnat visa att han fått uppehållstillstånd två gånger under olika identiteter, rapporterar Nyheter idag.

Plötsligt barn igen

Efter fyra år i Sverige med permanent uppehållstillstånd sparkades han ut av sin mor. Då gick han till Migrationsverket och sökte – och fick – asyl under falskt namn och med lägre ålder. Plötsligt var han ett barn igen.

Han kom från Somalia i början av 2013. Modern hade uppgivit att sonen var född 1996, och då han saknade identitetshandlingar var det så han blev registrerad. Eftersom han kom till Sverige som minderårig togs inga fingeravtryck, och han beviljades permanent uppehållstillstånd på anknytning till modern i Sverige.

Två år senare, 2015, ansökte han hos Skatteverket om att ändra sitt födelsedatum från 7 oktober 1996 till 12 december 1999, då han menade att det blivit fel tidigare på grund av problem med tolken.

När Skatteverket avslog gick han till Migrationsverket och påstod att han var ensamkommande flyktingbarn från Hiran-provinsen i Somalia där han riskerade att tvångsrekryteras av militären. Nu uppgav han att han var född 7 januari 2003 och ett annat namn, ”Najib”.

Migrationsverket gjorde i juli 2017 en medicinsk åldersbedömning av ”Najib” – som vid det här laget enligt egen uppgift var 14 år gammal – som gav resultatet att han ”möjligen” var under 18 år, den svagare graden av säkerhet vid åldersbedömningar. Några månader senare fick han så för andra gången, med ny identitet ett andra tidsbegränsat uppehållstillstånd och gavs status som alternativt skyddsbehövande. Uppehållstillståndet förlängdes ett år senare.

Dömdes för olaga hot

Han placerades i familjehem, men uppträdde hotfullt och jagade en gäst hos familjen med kniv. För våldsamheterna i familjehemmet döms han för olaga hot och försök till misshandel, men eftersom han på papperet bara var 15 år gammal blev ungdomsvård den enda påföljden.

Misshandlar flickvän

I april i år grips ”Najib” på nytt av polis för att ha misshandlat sin flickvän. Gripandet blev tumultartat och en av poliserna fick motta flera slag i ansiktet.

– För mig är det uppenbart att han inte är 16 år gammal. Han har kraftig skäggväxt, han har inte en röst som en 16-åring och i det stora hela så finns det ingen chans att han är så ung, uppger polisen i ett PM om omständigheterna kring gripandet.

”Najib” släpps på fri fot.

Rånar kvinnor – släpps igen

Han grips igen bara en vecka senare. Då hade han dragit kniv mot två kvinnor och tilltvingat sig deras bil och telefoner. Han släpps på nytt.

Efterlyst för våldtäkt

I mitten av maj blir han efterlyst, misstänkt för ett flertal brott mot sin tidigare flickvän, inklusive våldtäkt och grov misshandel.

Försöker skjuta ihjäl en person

Den 10 juni befinner han sig, enligt åklagaren, i Gottsunda i Uppsala där han försöker skjuta ihjäl en person i vad som tros vara en gänguppgörelse. Vittnen känner igen honom eftersom han har bott i området och dessutom lämnar han DNA-spår på tomhylsorna som hittas på platsen.

Han lyckas passera poliskontroller eftersom han har flera identiteter. Men när polis slår till mot lägenheten där han befinner sig med två andra män hittar man en skarpladdad pistol och narkotika. ”Najib” lyckas fly ut genom fönstret men blir plockad av en polishund som biter honom i benet.

Till slut uppdagas dubbla identiteterna

Nu först börjar den falska identiteten avslöjas. Åklagaren fattar misstankar om att ”Najib” i själva verket har permanent uppehållstillstånd under annat namn.

– Jag har ingen falsk identitet, jag fattar inte vad ni pratar om, jag förstår inte hur ni kan göra en sån bedömning. Se på pannan, jag har inte en sån panna, se på tröjan, jag har inte den tröjan. Ni måste tänka noga, säger han i förhör.

Åklagaren har yrkat på livstids utvisning, men för att han skall kunna utvisas över huvud taget måste rätten komma fram till att han är född 1996 – eftersom personer som kommit till Sverige före 15 års ålder och vistats i landet mer än fem år inte kan utvisas.

Få skulle förvånas om han slipper utvisning med dagens svenska system.