I en stor intervju för Nyheter idag klargör Kristdemokraternas partiledare att hon är beredd att ta kulturkampen mot vänstern och avsätta Löfvens regering.

Det är en öppenhjärtig Ebba Busch Thor som möter en av alternativmediernas största profiler, Chang Frick. Enbart genom att ställa upp på en traditionell intervju med Nyheter idag markerar Ebba Busch Thor att hon inte lyder under gammelmediernas diktat och försök att mota bort nya mediealternativ.

Tydlig opposition efter sveket från C och L

På frågan vilken enskild händelse som varit viktigast under det gångna året svarar Ebba Busch Thor utan tvekan den presskonferens i januari då Centerpartiet och Liberalerna förklarade att de skulle rösta fram en socialdemokratisk statsminister.

Samtidigt är hon inte beredd att tala om ett nytt konservativt block.

– Det blir ganska snurrigt, dels eftersom Moderaterna definierar sig själva som ett liberalkonservativt parti, vi är ett kristdemokratiskt parti som inrymmer en bredd av väljare och medborgare, och Sverigedemokraterna som är lite vilsna i sin ideologiska hemvist. De gör en resa och de kallar sig inte för ett renodlat konservativt parti.

Men oavsett hur man beskriver oppositionen anser hon att det inte råder någon tvekan om vilka partier som ingår i denna.

– Människor märker av att det finns en tydlig opposition, som är opposition på riktigt. Den består av Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det går inte komma ifrån, så är det.

Statsminister?

Chang Frick hänvisar till att en del SD-företrädare lyft fram Ebba Busch Thor som en tänkbar statsminister om det är vad som krävs för att få de tre partierna att tillsammans bilda ett regeringsunderlag. Och frågar henne hur hon ser på det.

– Det var nytt för mig. Om det skulle vara det avgörande för att Sverige ska kunna få en ny regering är det klart jag inte kommer säga nej i ett sådant läge. Men jag är överhuvudtaget inte där. Vi har fortfarande en väldigt lång väg att gå för att kunna leverera på löftet om att ge Sverige en ny regering.

Kulturkamp

De tre partierna i opposition har ju precis börjat prata med varandra på högsta nivå, så det återstår mycket för att kunna benämna det som ett regeringsalternativ. Men för KD-ledaren finns ingen tvekan om att ta upp kulturkamp mot vänstern.

Enligt Chang Frick uppger källor i KD att partiet kan fånga upp och nylansera begreppet ”verklighetens folk” och frågar Ebba Busch Thor om det.

– Jag tycker att den analysen snarare har ökat i relevans i dag. Det är helt uppenbart att det finns en etablerad elit som inte nödvändigtvis handlar om de som har mycket pengar kontra de som inte har det. Utan det handlar om en samhällssyn och framför allt en övertygelse om att man har en rätt och riktig uppfattning om hur saker och ting är. Människor som har en avvikande åsikt har så fel att de är värda att ses ner på, konstaterar hon.