När Sverigedemokraterna i Jämtland/Härjedalen skulle hålla en endagskonferens på Clarion Hotel i Östersund, fick man veta att partiet avbokats eftersom hotellkedjan har ett samarbete med Pride.

– Det hela låter extremt tramsigt. Att man skulle låta en intresseorganisation styra vilka som får göra bokningar. Det är skämmigt för åtminstone den lokala ledningen i Östersund, sa Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson till Nyheter idag.

Har ni varit med om något liknande med Clarion Hotel i övriga Sverige?

– Nej, inte vad jag kan komma på under de senaste tio åren i varje fall. Vi har varje år konferenser runt om i landet och bokar då ofta rum på flera olika hotell där vi håller till, säger Gustafsson.

Ledningen för Clarion ber om ursäkt

Kenneth Hultgren är presskontakt för Nordic Choice Hotels, som äger Clarion Hotel, Quality Hotel och Comfort Hotel. Han är tydlig. Nordic Choice Hotels policy är att alla lagliga organisationer och företag är välkomna.

– Ibland blir det fel och då får man krypa till korset och be om ursäkt och det gör vi självklart en sån här gång, säger Hultgren.

– De är naturligtvis välkomna med sitt möte på Clarion. Sedan får vi vara ödmjuka och ha förståelse för att de inte längre vill vara hos oss. Men de ska veta att de är välkomna.

Nu överspelat

Också Henrik Gustafsson har haft samtal med nationella ledningen för hotellkedjan och är nöjd med förklaringarna han fått.

– Situationen som sådan är därmed överspelad och jag tycker absolut att det är en kedja man kan välja som SDare, skriver Gustafsson i sociala medier.