Flera aktieindex slår rekord så här mot slutet av året. Låga räntor och hopp om slutet på handelskriget mellan Kina och USA trissar upp förväntningarna. Och uppgångarna kan fortsätta.

Amerikanska Dow Jones-index slutade på rekordnivån 28.645 på fredagen, samtidigt som europeiska börser hade sin tredje rekorddag i rad på flera håll. Europeiska indexet Stoxx gick upp med 0,2 procent på fredagen vilket innebär att det ökat med över 24 procent i år.

Svenska Stockholmsbörsens OMXS30-indexet nådde kursen 1.798 på fredagen, vilket är rekord, även om uppgången under dagen var blygsamma 0,13 procent.

Det finns flera förklaringar till uppgången. I onsdags meddelade Kina och USA att de kommit överens om ett så kallat fas 1-avtal, samtidigt som allt färre tror att världens ekonomier kommer att kraschlanda när konjunkturen mattas av.

– Det i kombination med fortsatt låga räntor skapar det bästa av flera världar för börsen. I Sverige går fastigheter och cykliska bolag starkast, i USA driver techjättarna utvecklingen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet till Svenska Dagbladet.

Enligt henne kommer börserna att fortsätta stiga i världen framöver, även om kurvan kan mattas av. Framför allt om räntorna inte höjs.

– Jag kan tänka mig att det kommer en period när investerare säljer av och hämtar hem vinster. Man hämtar andan. Men det finns förutsättningar för att det fortsätter att gå bra, säger Bratt.