Vänsterpartiet säger sig vilja fullfölja misstroendevotum samtidigt som Socialdemokraterna hotar med att regeringen kan komma att utlysa nyval. Vi ser ett chicken-race, som avgörs på tisdag.

Vänsterpartiet är inte nöjda med svaren man fått från regeringen om Arbetsförmedlingens kaosartade reformering och står fast vid att rikta misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Vänsterpartiet har ställt fem krav:

  1. Regeringen måste stoppa reformen som öppnar för privata aktörer enl lagen om valfrihet, LOV.
  2. Arbetsförmedlingen ska finnas i hela landet.
  3. Arbetsförmedlingen ska få mer pengar till reformen.
  4. Regeringen innan reformen fortsätter ska presentera en ekonomiskt och tidsmässigt exakt plan för AF:s kontorsnedläggningar.
  5. Stödet för funktionsnedsatta säkras.

Mildare krav från M och KD

Under torsdagen höll M och KD presskonferens och dämpade kraven på regeringen. Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson gör klart att regeringen har till på tisdag på sig att backa från de delarna av reformeringen av Arbetsförmedlingen som M och KD inte ställer sig bakom. 

Det betyder att regeringen måste backar från att tillämpa lagen om valfrihet, vilket stämmer med punkt 1 för V. M och KD vill också att regeringen ändrar tidplanen och inte går så fort fram med reformeringen, en mildare variant av punkt 4 av V-kraven.

Och eftersom alla fyra partier som inte ingår i Januariöverenskommelsen – M, KD, SD och V – måste rösta för misstroende för att det ska vinna i riksdagens omröstning, är det dessa lindrigare krav regeringen behöver tillgodose.

Jimmie Åkesson säger till Sveriges Radio att Sverigedemokraterna är beredda att fälla arbetsmarknadsministern nästa vecka.

S hotar med nyval och avgång

Men Socialdemokraterna är sturska. Till Expressen säger gruppledaren Annelie Karlsson (S) att regeringen nu kan välja att avgå. 

– Om vänstern nu väljer att bilda pakt med det högerkonservativa blocket så kommer det ju kunna bli så att hon [arbetsmarknadsministern] måste avgå. Och då är det en fråga som vi måste ta ställning till i partiet, hur vi ska välja att gå vidare. 

– Alternativen är att man väljer att gå vidare och utse en ny arbetsmarknadsminister eller säga att det inte är möjligt att regera med det underlaget som vi har.

Till Aftonbladet säger Annelie Karlsson att det kan bli aktuellt med nyval.

– Ja det är en utgång, den ligger inte långt borta. 

SD: Vi är redo för nyval

Sverigedemokraterna räds inte ett extraval om misstroendeförklaringen mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) landar i att hela regeringen avgår.

– Vi är redo för nyval så klart, säger Jimmie Åkesson till Svenska Dagbladet.

Backar C och L om liberaliseringarna?

Socialdemokraterna har nog inget emot att dra tillbaka reformtakten. Detta är en liberal reform som C och L driver. Om de propsar på att den ska genomföras enligt Januariöverenskommelsen, faller regeringen. Men eftersom statsminister Löfven kan hota C och L med nyval, som Löfven själv har makten att utlysa, kommer de säkert att backa. Inget JÖK-parti vill ha val nu.

Backar V från de fem kraven?

Nu behöver ju inte V backa, eftersom M och KD kastat sig in i leken och bara begär mindre eftergifter. Om S får pli på C och L genom nyvalshot, så kan S gå med på M- och KD-kraven. Då finns ingen majoritet för misstroende på tisdag.

Regeringen viker ner sig för att sitta kvar

Därför talar allt för att regeringen hörsammar M- och KD-kraven och undviker både misstroende och nyval.

Notera att då uppstår den lustiga situationen att M och KD har räddat S-regeringen från C- och L-liberalism.

Då blir det inget nyval, som skulle gynna främst SD.

Men svensk politik är i fullt kaos. Så osvuret är väl bäst.