MEDIERNA. Flera medier sprider falska nyheter om Sverigedemokraternas riksdagsmotion om biblioteken. Där skrivs att boklån kan komma att begränsas för dem som inte har rätt att vistas i landet, inget annat.

I takt med att partiet ökar i opinionen har vänstermedier behov av att smutskasta det. Hittar man inget som är sant, hittar man på. Nu finns ett aktuellt och konkret exempel på hur det går till.

Det började med Biblioteksbladet och den felaktiga rubriken: ”Utred boklån endast till medborgare”.

Därefter har den falska nyheten spridits i Expressen och Omni med ungefärligt samma påstående: ”Sverigedemokraterna vill att svenskt medborgarskap ska krävas för att man ska få låna böcker på bibliotek, rapporterar Biblioteksbladet. ”

SVT får också ut kulturministern att spela med i den falska nyheten:

– Det är väldigt anmärkningsvärt, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till Kulturnyheterna. Om något som överhuvudtaget inte finns. Det är ett medialt skapat spöke för att skrämma väljarna från att stödja SD med.

Sanningen är en annan

Och inga medier väljer att citera ur motionen. Även om den finns bara ett klick bort. Där skrivs:

”Biblioteken ska däremot kunna neka utländska medborgare som inte har rätt att vistas i landet vissa tjänster kopplade till personnummer, exempelvis boklån.”

Förtroendet för medier som uppenbart sprider falska nyheter torde i vilket fall inte öka efter detta.