KOMMENTAR. Idag går britterna till parlamentsval. Boris Johnson har fört en energisk kampanj för att få folkets stöd att äntligen verkställa Brexit. Om han inte får egen majoritet väntar ännu fler år av stök och handlingsförlamning.

Om Boris Johnson och det konservativa partiet vinner en klar majoritet kan Storbritannien ta nästa steg i att bryta sig loss från EU och återskapa nationellt självbestämmande.

Det vore spännande att följa Storbritanniens utveckling om de nu kan komma loss, konstaterade jag i P1 Morgon på torsdagsmorgonen.

Ett nytt historiskt skede skulle inträda. Vi skulle gå från spekulationer om vad det innebär att bryta sig loss från EU:s politiska överbyggnad, till att se vad som verkligen händer. Går det upprätta frihandel mellan Storbritannien och EU efteråt?

För mig har det alltid varit självklart att frihandel övertrumfar allt annat. Det är inte bara britterna som vill fortsätta exportera till EU-området. EU-länderna vill självfallet fortsätta exportera till Storbritannien.

Det vi med en storseger för Boris Johnson får svar på är HUR handeln kommer att se ut när britterna tagit tillbaka den politiska makten från EU, men fortsätter handla med EU.

Alternativet till Boris är fullt kaos

Om Boris Johnson inte får majoritet kommer den stökighet som gällt sedan britterna röstade i folkomröstningen 2016 att fortsätta.

Parlamentet skulle då sakna majoritet för någon väg överhuvudtaget.

Det troliga då blir att Bryssel vägrar att förlänga utträdet och det blir en mycket större oklarhet om framtiden än vad en Boris-majoritet skulle innebära.

Om Labour får sin vilja fram skulle en ny folkomröstning hållas, men Liberaldemokraterna som också är emot Brexit, vill slopa utträde utan folkomröstning. Tory är också emot, så någon ny folkomröstning ser inte ut att vinna majoritet.

Att följa Liberaldemokraterna och strunta i folkets utslag i folkomröstning har inte heller majoritet.

Utan en klar majoritet för Boris Johnson är förmodligen det mest troliga att ytterligare ett parlamentsval måste hållas inom kort.

Därför hoppas man till och med i Bryssel på att Boris vinner valet. Det vore bäst för alla parter.