Höstens opinionsvindar i svensk politik har varit tydliga. De har givit god vind i seglen för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Det bekräftas i två nya mätningar, om partisympatier och vilka partier som är bäst på olika politikområden.

Bekräftelsen på Sverigedemokraternas framgångar i svenska folket kom på söndagen i den sammanvägning av flera opinionsmätningar som Sifo gör åt Ekot. Enligt Svensk väljaropinion är SD och S nu lika stora.

Opinionen i december jämfört med valresultatet 2018

Socialdemokraterna har tappat stadigt i väljarstöd under ett år nu och i december månad får de 24,4 procent, vilket är lägre än då Håkan Juholt fick avgå som S-ledare.

Samtidigt växer Sverigedemokraterna med en procentenhet sedan föregående månad och når en ny toppnotering på 24,2 procent. Det är hela 6,7 procentenheter mer än i riksdagsvalet 2018.

– Å ena sidan upplever människor en mer påtaglig brottslighet och att välfärden inte har ekonomiska resurser till det som var tänkt. Samtidigt har vi som parti länge påtalat och varnat för den utveckling vi ser. Vi har också påtalat lösningar på kommande och aktuella problem, säger Henrik Gustafsson, presschef för Sverigedemokraterna till Ekot.

Jämfört med riksdagsvalet i september 2018 har förhållandevis stora förändringar skett i opinionen, som framgår i figuren här ovan.

Förtroende i sakfrågor

Förtroendet för SD överlägset i migrationspolitiken.

Också när det gäller väljarnas förtroende för partierna i de samhällsfrågor som är viktiga, har Sverigedemokraterna förstärkt sin ställning.

Det har alltid varit fel att kalla SD för enfrågeparti, men nu bekräftas bredden av att väljarna har ökat förtroende för SD i alla frågor.

”Deras politik toppar listan på nio av nio områden”, skriver Aftonbladet som publicerar ny Demoskop-mätning. I december ligger Sverigedemokraternas politik på Sverigetoppen i samtliga nio undersökta frågor i Demoskop.

SD är det enda parti som upplevs ha en bättre politik nu än för tre månader sedan.