Hur reagerar folk och proffstyckare på att Sverigedemokraterna tävlar med Socialdemokraterna att vara landets största parti?

Enligt Demoskop är SD redan större än S – 24 mot 22 procent. Enligt Sifo är de statistiskt jämnstora – 23 mot 24 procent. Vad tycker folk om det? Hur förklarar olika röster i medierna denna nya förändring av det politiska landskapet då Socialdemokratin förlorar sin ställning som klart största parti, en position man haft i över etthundra år?

Köer och bristande kvalitet i välfärden

– Jag tror inte att det bara beror på januariavtalet… Om du lyfter blicken från riksdagsdebatten så präglas diskussionen ute i kommuner av köer till sjukvården, kvalitet i skolan och oron för att det inte ska finnas en plats på äldreboenden, säger kommunalrådet i Norrköping Lars Stjernkvist (S) till Aftonbladet.

Mest trovärdiga

Widar Andersson menar i Folkbladet (S) att de gamla partierna ”i växande grad övergivit befolkningen och på sätt och vis påskyndat SD:s stadiga tillväxt … Folk har gått över till SD därför att de ses som mest trovärdiga i samtidens tyngsta frågor. Svårare än så är det inte.”

Aftonbladets Lena Mellin anser att ”S och M underpresterar. Väljarna tycker att de gör sämre ifrån sig än vad SD gör. Alltså väljer de i allt högre grad bort Löfven och Kristersson till förmån för Åkesson.”

Oskuldsfördelen

I Kvartal skriver Viktor Barth-Kron att ”alla andra riksdagspartier har varit delaktiga i Sveriges styre de senaste tio åren”, men ingen kan hålla SD ansvarigt, eftersom de hållits utanför. ”Här dyker den sverigedemokratiska oskuldsfördelen upp – Rösta på den oskyldige!”

Sen är det ju invandringsfrågan

– Vi har gjort bort oss, säger S-veteranen Mayvor Lundberg i en av Sveriges rödaste kommuner, sörmländska Oxelösund. Till Svenska Dagbladet säger hon att arbetarna ”faller för Jimmies smicker”. Det finns sakskäl också: ”Sen är det ju invandringsfrågan och det är den byggnadsarbetare, lastbilschaufförer och andra LO-medlemmar nappar på, de har sett sina arbetsvillkor försämras allt mer och jobben försvinna till utländsk arbetskraft.”

Stålverksarbetaren Emil Carlsson som röstar på V menar (i samma artikel som Mayvor ovan) att arbetarnas SD-sympatier ”till stor del handlar om ett allmänt missnöje och en diffus oro för samhällsutvecklingen. Det i kombination med en socialdemokrati som tappat kompassen lämnar fältet öppet för SD att aspirera på rollen som det nya arbetarpartiet.”

– Staten ska först och främst ta hand om egna medborgare innan man hjälper andra. S har förändrats, de lever inte upp till sina gamla ideal. Många är i dag oroliga för samhällsutvecklingen, den oron har fått flera i min bekantskapskrets att tippa över till SD, säger Per Krusell, nu fullmäktigeledamot i Oxelösund för SD men som tidigare röstade S.