Det finns en stor personlig rädsla för att bli utsatt för gatuvåld i Sverige. Störst är oron i Göteborg och Malmö.

Sammanlagt 35 procent svarar att de är oroliga (varav 11 procent ”mycket oroliga” och 24 procent ”ganska oroliga”) i opinionsmätning som Sifo gjorde på Expressens uppdrag.

Göteborg och Malmö värst

I Göteborg är rädslan mest utbredd, där är sammanlagt 45 procent av invånarna oroliga. Malmö sticker ut som platsen med flest ”mycket oroliga”, 21 procent.

– Det är förståeligt att människor är rädda nu när det varit mycket medialt fokus på grova våldsbrott i Malmö, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen region Syd.

Enligt Sifomätningen är 45 procent av göteborgarna oroliga för att drabbas av gängvåld jämfört med 35 procent i hela landet. Och 18 procent i Göteborg är ”mycket oroliga”, för hela landet är siffran 11 procent.

– Det har varit en intensiv diskussion och rapportering om gatuvåld, där kan jag förstå att folk blir oroliga, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

Åkesson mest lämpad att leda

Undersökningen gjordes under tisdagen genom intervjuer med 1008 personer i en slumpmässigt utvald webbpanel.

Mätningen visar att 66 procent tycker att statsministern hanterar frågor om gängvåld dåligt, att de ser SD-ledaren Jimmie Åkesson som den mest lämpade att sköta frågan om lag och ordning i Sverige – samt att bara 8 procent tror på polisens och politikernas löften om att våldet ska minska inom sex månader.