Häromdagen meddelade Brexitpartiet att man inte kommer att utmana konservativa Tory i de 317 valkretsar där partiet vann i förra valet. Samtidigt ökar Johnsons konservativa sin ledning över Labour i ny mätning.

En dagsfärsk opinionsmätning från YouGov i Storbritannien, utförd måndag-tisdag, visar att konservativa Tory ökat sin ledning över Labour till 14 procentenheter: 42-28 procent, rapporterar The Times.

Det är första gången Tory når upp över 40 procent sedan i början av året, innan utträdet ur EU började fördröjas i parlamentet.

Brexitpartiet utmanar inte Tory i Tory-valkretsar

Att Tory nu ökar sitt försprång är en effekt av att Brexitpartiet i måndags meddelade att de inte tänker kandidera i valkretsar som Tory vann förra valet. Det gör det enklare för de 52 procent av väljarkåren som röstade för Brexit att välja Tory.

I valkretsar där Labour och andra partier innehar parlamentsplatsen kommer dock Brexitpartiet att konkurrera med Tory om de väljare som vill lämna EU.

Men den här typen av taktiska drag så nära valdagen – 12 december – brukar inte uppskattas av väljarna. I kommentarerna finns uttryck som att ”luften har gått ur Brexitpartiet”. Det är därför inte omöjligt att de som tänkt rösta på Brexitpartiet i Labourvalkretsar istället röstar för Boris Johnson.

Om så sker kan de konservativa vinna en majoritet i parlamentet och börja regera landet på riktigt.