När partierna avgav röstförklaringar inför misstroendevotum mot justitieminister Morgan Johansson (S) var kritiken mot honom mycket hård.

– Om det är något vi lärt under Morgan Johanssons tid som justitieminister så är det att det alltid kan bli värre, sa Henrik Vinge (SD).

– Vi kristdemokrater hade med oss 174 av riksdagens tillkännagivanden till samtalen om gängkriminaliteten, medan Morgan Johansson kom närmast tomhänt, sa Andreas Carlsson (KD).

– Intresset från regeringen och ansvarigt statsråd har varit nästan provocerande svalt, sa Tobias Billström (M).

Centerpartiet sa i kammaren att man inte röstar för misstroende eftersom det inte handlar om ett konkret fel från statsrådets sida. Men partiet har tidigare inte haft något sådant krav, utan tvärtom använt misstroende som instrument för att påverka statsbudgeten. ”Har Centern bytt policy sen man hotade med misstroende på grund av flygskatten?”, frågas i sociala medier.

Också Liberalerna sa i kammaren att man inte röstar för misstroende. Att ett statsråd agerar för sent och för lite är inte skäl nog.

Därmed har C och L anslutit sig till regeringsunderlaget.

Med 151 röster för och 131 mot i voteringen har riksdagen avvisat misstroendet eftersom det krävs 175 röster (majoritet av valda ledamöter) för att fälla en minister i misstroendevotering.