Jimmie Åkesson har meddelat att Sverigedemokraterna väcker misstroende mot justitieminister Morgan Johansson i riksdagen.

– Det är uppenbart att justitieministern, som är ytterst ansvarig för situationerna, inte förstår allvaret och inte kan hantera det, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Ekot.

Under måndagen har polisen hållit två presskonferenser med anledning av de senaste våldsdåden i Malmö där en 15-åring sköts ihjäl på en pizzeria och en annan 15-åring sköts och har svåra skador. En kvinna misshandlades också svårt vid en busshållplats i Malmö på lördagskvällen och ligger nedsövd.

Enligt Jimmie Åkesson har Morgan Johansson gjort alldeles för lite:

– Det är väldigt mycket prat. Man sänder ut väldigt många signaler från regeringens sida att man är beredd att vidta kraftiga åtgärder, och man markerar väldigt tydligt men i praktiken händer det inte särskilt mycket, säger Åkesson. 

Kort efter Åkessons meddelande klargjorde Moderaterna att de kommer att rösta för misstroende mot justitieministern.

– Det är rätt att nu rikta misstroende mot justitieministern. Han är sedan fem år ytterst ansvarig för den situation vi har fått i Sverige. Den är helt ohållbar. Antingen gör en minister sitt jobb eller så tar man konsekvenserna och avgår. Vi kommer att rösta för en misstroendeförklaring, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Åkesson tror att Kristdemokraterna kommer att backa upp misstroendet. Sedan hänger det på Liberalerna om man ska kunna få majoritet för att avsätta justitieministern.