På kvalitetsmässan i Göteborg framträdde förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Där kritiserade han alla som vill ha ”mer gränser, murar och fler poliser”.

I sociala medier uppmärksammas att Reinfeldt gått fullt ut bananas. ”Wow. Ta nu en minut och se Fredrik Reinfeldt ursinnigt rasa mot Danmark, varnar för krig och framstår som sinnesrubbad”, är en kommentar. (Se klippet här.)

Fredrik Reinfeldt uttalar sig om de nya danska gränskontrollerna. ”Nu är danskarna stolta! Äntligen ska de få kontrollerar alla svenskar!”

Sedan fortsätter han: ”Det är ungefär som vi blivit kollektivt galna i Sverige!” Han fördömer den typen av ”vi och dom”-tänkande.

Men varför saknar Danmark tillit till Sverige? Det beror ju på den våldsutveckling som sker här. Och det är ju inte bara en känsla som danskarna har. I juni sköts två personer från Stockholms förorter ihjäl på öppen gata norr om Köpenhamn. I augusti sprängdes danska skattemyndigheten. I båda fallen häktades misstänkta gärningsmän som kom från Sverige.

Reinfeldts logik är bak-och-fram

Klippet inleds med att Reinfeldt säger att ”tillit styr samhällsutvecklingen. När det finns tillit blir världen öppnare. När den saknas får ni mer murar och kontroller.”

Det är sant. Men om ansvariga politiker, som Reinfeldt, låtit kriminaliteten få allt större spelrum och skapa otrygghet, det är ju då som tilliten försvinner.

Bara om lag och ordning upprätthålls kan tilliten bestå. Reinfeldt har genom att öppna gränserna för okontrollerad migration förstört Sveriges möjligheter att behålla tilliten.

Tilliten urholkas av den otrygghet som Reinfeldts politik har skapat.

Folk vill ha mer poliser, fler kontroller för att återskapa tryggheten som är en förutsättning för tillit.

Reinfeldt har fullständigt missuppfattat det kausala sambandet, som det heter i vetenskapliga sammanhang. Det är ökad otrygghet som urholkar tilliten. Inte som Reinfeldt tycks tro, att människor medvetet väljer bort tillit för att känna sig otrygga.

Den världsunikt höga tilliten Sverige haft, byggdes upp under århundraden genom samförstånd och sammanhållning. Tillit tar tid att uppnå i en befolkning. Lång tid. Och lika svårt som det är att bygga upp tillit, lika enkelt är det att rasera den. Det är vad Reinfeldt- och Löfven-regeringarna gjort i mer än ett årtionde.

De gamla partierna raserar allt det som Sverige har byggt upp, bara därför att de vill uppfatta sig som goda och bjuda in miljontals människor som fullständigt saknar tillit till stat och samhälle på hemmaplan.

Det är klart att när människor från kulturer utan tillit kommer till Sverige i mycket stora volymer, så urholkas tilliten också här. Bristande lojalitet mot Sverige är ett gift som snabbt bryter ner tilliten. Om vissa, inte minst kulturaktivister med invandrarbakgrund, hatar och föraktar Sverige så ägnar de sig medvetet åt att krossa tilliten mellan människor.

Detta är inga nyheter. All vetenskaplig forskning visar att ju större diasporan blir för olika utländska kulturella grupper, desto svårare blir det att integrera dem i det nya landet (Reinfeldt kan ex läsa Paul Collier i studien Exodus).

Nu står Reinfeldt och hånar de svenskar som känner otryggheten växa. ”Visa tillit!”, säger han till tonåring som får örat avskuret i gängrån. Det är ett bottenlöst förakt som Reinfeldt visar mot svenska folket som utsätts för hans utopiska migrationspolitik.

Men det är bra att Reinfeldt pratar, för han blir en vandrande symbol som visar hur verklighetsfrånvända de gamla etablissemangen faktiskt är. De har noll koll på läget.