Skottlossning vid ICA-entré i Göteborg. Livsmedelshandlare utsatt för rån tre gånger i Malmö. Kriminella kapar butiker för knarkförsäljning. Laglösheten breder ut sig.

Larm om skottlossning kom kl 21.12 på tisdagskvällen. En man hittades skottskadad i entrén till ICA i Länsmansgården. På entrédörren syns flera skotthål. 

– Det hördes flera skott på raken, säger ett vittne till Expressen.

Enligt polisen var den skottskadade mannen i 20-årsåldern vaken och talbar och han kommer förhöras av polis på sjukhuset. 

Flera kunder blev under kvällen stoppade av polis, på väg till affären. En av dem slog ut med armarna och förkunnade: ”Jag måste köpa mat till mina barn. Affären ska ha öppet en halvtimme till”. 

– Det har skett ett grovt brott precis här utanför, jag är ledsen, svarade en polis. 

Butiker kapas av kriminella

Flera livsmedelsbutiker i Malmö utnyttjas av kriminella som använder butiken för att gömma knark eller för att sköta försäljningen av droger. Enligt polisen finns det flera fall i Malmö av butiker som blivit utsatta för gängkriminella.

– Vi har haft en butik i centrala Malmö som mer eller mindre blev kapad av gängkriminella personer. De tog över hela verksamheten och både hotade och misshandlade butiksägarens familj, säger gruppchef i lokalpolisområde Malmö norr till SVT.

Stänger efter tre butiksrån

En livsmedelshandlare i centrala Malmö som blivit utsatt för tre rånförsök är så otrygg att han stänger sin butik.

– Jag mår psykiskt dåligt efter rånen. Jag har bestämt mig för att stänga ner butiken, det är inte värt att riskera mitt liv, säger han till SVT Nyheter Skåne.