När allt fler LO-medlemmar går till icke-socialistiska Sverigedemokraterna, går LO-bossen åt andra hållet och medverkar på kommunisternas partidagar. Fackförbunden borde bli partipolitiskt neutrala – för medlemmarnas bästa.

Igår medverkade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson på partidagar för Vänsterpartiet. När LO-medlemmarna flyr socialdemokratin för att de inte kan hantera migrationspolitiken och dess förödande effekter på trygghet och välfärd, då går deras ordförande än längre vänsterut och kramar om dem som vill se ännu större invandring.

Snacka om att förakta sina medlemmar.

Inför talet hos kommunisterna sa Thorwaldsson i en DN-intervju som svar på varför han gör detta som aldrig hänt förut, att ”vi pratade i LO-styrelsen om hur viktigt det är att vi håller uppe debatten vänsterut”.

Detta trots att en Sifomätning för en dryg vecka sedan visar att stödet för Sverigedemokraterna nu är större bland LO:s medlemmar än stödet för Socialdemokraterna.

– Sverigedemokraterna har varit väldigt framgångsrika att beskriva våra problem, men inte som ett problem att vi tar ut för lite skatt från de rika utan migrationen. Där är det svårt för oss idag att visa våra medlemmar att det här inte handlar om att vara för eller emot invandring, säger Thorwaldsson till Expressen.

Det finns inte tillstymmelse till självkritik eller analys om att verkligheten har förändrats och att fackföreningar idag helt borde stå fria från partipolitiken. Då kan facket värna medlemmar, avsett om de röstar S, SD, V eller något annat.

Skyddsombud och a-kassa ska inte vara partibundna

Det bedrivs nu också inom S en desperat kampanj mot SD, som går ut på att SD skulle vara ”fackföreningsfientliga”. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) vilseleder om att SD vill avskaffa skyddsombuden och avveckla a-kassan.

Sanningen är att SD vill avskaffa S-makten över facket.

SD vill flytta över regionala skyddsombud till arbetsmiljöverket, som idag betalar ut bidrag till facket för dessa tjänster. Tjänster som facket sedan bara låter S-lojala medlemmar väljas till. Genom att flytta regionala skyddsombud till myndigheten bryts S-monopolet och andra än socialdemokrater kan bli skyddsombud.

När det gäller a-kassan vill SD förstatliga den, eftersom staten i princip redan betalar arbetslöshetsersättningen. Det finns bara ett skäl att a-kassan knyts till facket, det är att värva fler medlemmar till fackföreningar som styrs av S.

Genom att lägga a-kassan hos staten blir den obligatorisk och alla omfattas av den. Det är en rättvisereform som ger ökad jämlikhet. Men det passar inte S, eftersom de förlorar makten över den.

Facket blir starkare utan S-stämpel

Men blir inte facken svagare om de förlorar den politiska kopplingen till riksdag och regering? Nej, om fackföreningsrörelsen på riktigt blev partipolitiskt oberoende skulle den bli betydligt starkare. Då skulle man jobba för medlemmarna, istället för att slava åt partibossar.

När LO binder sig vid masten på den socialdemokratiska skutan tar man oerhörda risker. Det är en skuta som läcker och är på väg att sjunka. Dessutom styr den rakt mot klipporna.

Fackföreningar borde ägna sig åt sina medlemmars verklighet, inte rädda ett parti på politisk katastrofkurs.