KOMMENTAR. I två år hävdade demokratiske kongressmannen Adam Schiff att han hade hemliga bevis som skulle fälla president Trump för hans ”samröre” med Ryssland – något som avslöjats som en medveten lögn.

Nu ska denne pajas, som alltså inför hela offentligheten avslöjats med att upprepade gånger ljuga om att han hade konkreta bevis mot Trump, leda nästa försök att fälla Donald Trump i riksrätt. Denna gång för ett telefonsamtal med den ukrainske presidenten.

Förhören med inblandade har hållits utan insyn för republikanerna. Det är bara ett av många tecken som pekar på att underlaget för riksrätt också denna gång är ohållbart, så som det var med rysshistorien.

Saknar partiöverskridande enighet

Ett tecken på att detta andra försök till riksrätt är undermåligt utgörs av att inte en enda republikan röstade för att ta processen vidare i representanthuset. När Bill Clinton utsattes för samma process för drygt 20 år sedan, röstade 30 demokratiska ledamöter för, vilket visade att det den gången fanns viss substans i anklagelsen.

Så sent som i mars i år sa talman Nancy Pelosi (demokrat) att riksrätt kräver brett stöd i båda partierna, ”annars borde man inte gå den vägen”, eftersom det skulle splittra landet än mer.

Nu släpper hon loss den polariserande processen trots att hon inte har en enda republikan med på tåget. Det visar hur desperata demokratiska partiet är. Ja, man är i full panik.

Väljarna vill avgöra i val – inte genom riksrätt

Medierna vilseleder också när de publicerar opinionsmätningar som visar att det finns ett litet övertag för dem som vill se riksrätt mot Trump. När de tillfrågade får följdfrågan om de hellre vill avsätta presidenten i riksrätt än i valet nästa år, svarar en stor majoritet nej. Väljarna vill avgöra presidentfrågan i val, inte genom juridiskt mumbojumbo.

Demokrater i jämna delstater kan förlora

När tre demokratiska senatorer obstruerade mot en nominerad domare till högsta domstolen 2018, åkte de ur senaten i mellanårsvalet samma höst. Dessa senatorer var nämligen från delstater som röstade för Trump. Idag finns ett 30-tal demokratiska kongressledamöter som är valda på ett mittenprogram i delstater som röstade för Trump. De har nu ställt upp på riksrättsprocessen, och därmed underordnat sig de vänsterradikala krafterna. Det kan komma att stå dem dyrt i nästa val.

Och bland senatorerna, som i riksrättsprocess utgör domarna, finns bara en republikansk senator, förre presidentkandidaten Mitt Romney, som sagt sig vara beredd att rösta för att fälla Trump. Men det krävs att minst 20 republikanska senatorer röstar för fällning, utöver alla demokrater, för att Trump ska avsättas.

Trump använder processen för att sänka Biden

Många spekulerar i att Trump vill ha den här processen igång ett tag eftersom Ukrainasamtalet handlar om korruption och att det finns tydliga misstankar om att demokraten Joe Biden som vicepresident ordnat ett lukrativt styrelseuppdrag till sin son i Ukraina. Trump ser, menar vissa, till att demokraterna svärtar ner sin egen starkaste presidentkandidat. Om det är så, är han framgångsrik i den taktiken, eftersom Biden har dalat i opinionssiffrorna sedan Ukrainasamtalet blivit en stor sak i Washington DC.

Vänstern vet att de saknar väljarnas stöd

Det enda skälet för demokratiska partiet att försöka avsätta Trump i riksrätt är att de inte tror att de klarar av det i presidentvalet nästa november.

Och eftersom det är ett så illa underbyggt agerande håller sig de mer erfarna och stabila demokraterna borta från processen. Då blir det lättviktiga pajasar, av typen Adam Schiff, som får ta ledningen.

Det bådar inte gott för demokratiska partiet…