Först kl 22.21 sedan kl 03.16. Två kraftiga explosioner som fått byggnader att skakat har inträffat i Malmö natten till lördagen. Kommission ska försöka hitta bombmakarna.

För andra natten i rad har Malmö skakats av flera explosioner.

– Vi hörde en väldigt hög explosion och larmade polis. Man kände vibrationerna, men ingen här blev skadad, säger ett vittne till Kvällsposten.

Polispatruller på plats vid Drottningtorget i Malmö kunde konstatera kraftiga skador på en port och även skador på intilliggande fastigheter. Patruller på plats kunde konstatera kraftiga skador på en port och även skador på intilliggande fastigheter.

Boende i närheten uppmanas att stanna inomhus.

Ännu kraftigare explosion några timmar senare

Några timmar senare smäller det igen. Då vid eller i ett trapphus till ett flerfamiljshus på Agnesfridsvägen som ligger några kilometer söder om Drottningtorget.

Den andra bomben var betydligt kraftigare med större materiella skador.

– Entrén är totalförstörd med dörrar som är bortsprängda och så vidare. Även intilliggande fastigheter har skadats av detonation och flera lägenheter har fått sina fönster krossade, säger vakthavande befäl vid polisen. 

Inga personskador har rapporterats. Flera boende är dock skakade av händelserna.

Polisen tillsätter kommission

Det var den 72:a och 73:e sprängningen inom polisregion syd i år. Man har inom Malmöpolisen tillsatt en ny sprängningskommission eftersom antalet är stort och snabbt växande.

Kommissionen ska titta på olika åtgärder och sammanhang kring explosionerna.

– Det kommer att bli brottsförebyggande insatser mot de här personerna som ligger bakom sprängningarna, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö till SVT.

Polisens huvudfokus blir att hitta bombmakarna eftersom man inte tror att det är de själva som utför sprängningarna. De som utför sprängningarna måste polisen hitta på andra sätt.