72 procent av poliserna i region syd upplever att hot och våld mot poliser har ökat. Det visar en undersökning som polisförbundet har gjort.

Polisfackets enkät visar att hot och våld mot poliser ökar och blir grövre. Dessutom drabbas även deras familjer.

För SVT berättar polisen Fredrik att när han gick och handlade dök en bil upp med kända kriminella personer. Tre hoppade ut och började jaga efter honom. ”Jag visste att personerna hade ett ganska stort våldskapital, så det var rätt otäckt”, säger polismannen.

– Att hota en polis är ingen större grej för kriminella i dag, säger Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet i Syd till SVT.

I polisregion syd (Skåne, Blekinge, Kalmar- och Kronobergs län) är utvecklingen tydligast. 72 procent av de sydsvenska poliserna instämmer i att våldet mot polisen ökar och blir grövre – mest av alla polisregioner i landet. Tolv procent av de sydsvenska poliserna uppger dessutom att deras familj utsatts för hot, våld eller trakasserier på grund av deras yrkesval.

I Stockholm svarar 51 procent av poliserna som deltagit i enkäten att våldet mot dem har blivit grövre och 33 procent beskriver våldet som mer utstuderat. Dessutom tycker 29 procent att våldet sker oftare under de senaste fem åren i Stockholm. 

*

Se mer: Polis hotad på väg till affären, Våldet mot poliser har blivit grövre och vanligare, Kriminella kartlägger poliser, Polisfacket: Förkastligt att hot blivit normaliserat