I en uppmärksammad debatt i SVT:s Aktuellt mellan Jonny Cato (C) och Paula Bieler (SD) blev skillnaderna i migrationspolitik mycket tydliga.

För att svara på vem som vann den debatten kan man återge hur Aftonbladets ledarsida kommenterar den: ”Barnrumpor ska inte få styra flyktingpolitiken”. Elakt om Jonny Cato, 25, som tycker det var fel att begränsa migrationen 2015/16 när det kom över 10.000 personer varje vecka.

Paula Bieler hade den motsatta uppfattningen. Migrationen till Sverige måste vända till migration ut ur Sverige. (Många tycks ha glömt att ordet migration betyder ”flyttning”, både in och ut. Hit eller bort. Detta till skillnad från invandring som talar om en rörelse åt ett håll.)

– Om man ser till det flyktingrelaterade mottagandet till Sverige, då måste vi ner på ett minus, inte bara noll. Noll syftar på asylmottagandet och det är kopplat till principer från vår sida, inte en volymdiskussion. När du söker asyl ska du inte behöva ta långa vägar utan få skydd så tidigt och nära som möjligt, sa Bieler.

Hon pekar på att de svenska välfärdssystemen är överbelastade. Kommunerna går på knäna, folk dör i vårdköerna och personer som är allvarliga säkerhetsrisker går fria på våra gator. I det läget kan inte invandringen till Sverige fortsätta som hittills.

– Vi måste få tillstånd en återvandring där människor får en chans att återvända hem och bygga upp sina länder igen, menar Bieler.

Centerpartiets Jonny Cato menar att människor kommer fortsätta att behöva skydd i Sverige. Mottagandet ska ställas om så att landet kan ta emot de som flyr långa vägar.

I en Expressenintervju igår sa Jonny Cato att det var fel att ens strama åt 2016 med en tillfällig lag.

Rätt uttryck är inte barnslig, inte heller oansvarig, utan dåraktig politik. Man måste vara blind, döv och obegåvad för att inte se de enorma problem Sverige har på grund av den förda politiken. Och några lösningar har ju inte regeringen. Man tiger, sitter på händerna och skyller ifrån sig.

Frågan är hur långt de som är immuna mot verkligheten ska få styra landet.

I dag är Socialdemokraterna helt i händerna på C, MP och V och man har ju redan öppnat gränserna genom att tillåta mer av anhöriginvandring och öppnat för fler ”ömmande fall” vilket i princip kan vara alla som kommer från fattigare länder.

Tyvärr måste allt bli ännu värre, innan landet är moget för en regering med stram och ansvarsfull politik kan tillträda.