Det är ett allvarligt svek mot det svenska folket när uppenbara säkerhetshot släpps på fri fot i landet. Ansvarig för slapp lagstiftning är justitieminister Morgan Johansson (S). Han måste ta konsekvenserna och avgå.

I Gävle firas den islamistiska extremisten Abo Raad som hjälte. Han har nu släppts fri – trots att Säkerhetspolisen anser han utgör ett uppenbart hot mot rikets säkerhet.

Expressen 1 november 2019.

Regeringen försökte i veckan sprida dimridåer kring de sex farliga islamisterna som hållits i förvar. Man sade sig ha fattat utvisningsbeslut. Men det var bluff. Beslutet var meningslöst. De sex är nu alla på fri fot.

Det är ett häpnadsväckande likgiltigt agerande från S-regeringen och särskilt justitieminister Morgan Johansson som haft fem år på sig att se till att lagstiftningen slutat vara så tandlös som den är.

Verkställ utvisningar som i andra länder

Nu kommer stenhård kritik från oppositionen.

– Fast man vet vad som hände med Akilov låter man saker bero och gör bara det som ska se bra ut på ytan, säger riksdagsledamoten Katja Nyberg (SD) som är polis och arbetat på Noa, Nationella operativa avdelningen.

– Det är absurt att man inte kan verkställa utvisning. Det är inte vårt problem att de här personerna är hotade i sina hemländer. De är ett hot mot Sverige, det är vårt problem. Kan man inte verkställa utvisningen får man fortsätta hålla dem i förvar eller skicka dem till tredje land, säger Nyberg

– Regeringen är hela tiden ett steg efter. Man är efter i terrorlagstiftning och på flera andra områden. I många andra europeiska länder har man lagstiftning på plats, säger Katja Nyberg till Nyheter idag.

Morgan Johansson borde avgå

Än hårdare är Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD). I ett Twittermeddelande tillägnat justitieministern skriver han:

– Det är under ditt vaktpass som dessa hot mot rikets säkerhet tillåts gå fria. Du talar om ”anständighet”. Nåväl, lev upp till det. Avgå.

Johanssons slapphet är förödande

Jag brukar inte rikta krav om avgång. Har under 20 år bara gjort det vid ett tillfälle, mot Göran Lambertz när han som justitiekansler 2006 ansåg dödshot i Stockholms moské mot judar bara var inlägg i Mellanösternfrågan.

Men nu är det tveklöst så att vi har en justitieminister som blundar för uppenbara säkerhetshot mot svenska folket. Han har haft fem år på sig att se till att Sverige får en uppdaterad lagstiftning som effektivt kan bemöta dessa bestialiska extremister som inget hellre vill än döda ”otrogna” svenskar.

Ändå har Morgan Johansson bara pillat på ytan. Sverige ligger många år efter våra grannländer i Norden och Europa. Morgan Johansson är en nickedocka för den ”progressiva” kriminologi som tycker synd om kriminella och ser dem som offer, snarare än de som dödas, lemlästas och skadas i terrordåd, skjutningar, sprängningar och annan brutal våldsamhet.

Sverige behöver en justitieminister som förstår att värna svenska folket, inte gullar med fundamentalistiska islamister för att framstå som god och snäll.

Det är allvar nu! Avgå, Morgan Johansson.