Nye gruppledaren Henrik Vinge (SD) vill samla oppositionspartierna för att driva igenom en åtstramning av arbetskraftsinvandringen.

Henrik Vinge rivstartade som ny gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen med ett utspel om arbetskraftsinvandring på fredagen.

Under partiets Landsdagar i Örebro sa han från talarstolen att han på måndag kommer att sondera möjligheterna att få med sig andra partier på att tvinga fram en åtstramning av reglerna.

– Alla de här partierna är överens om att det finns problem med arbetskraftsinvandringen, att den leder till lönedumpning och att människor utnyttjas. Det kommer jag att lyfta med de andra gruppledarna, säger Henrik Vinge.

Han menar att jobben borde gå till arbetslösa istället för att arbetskraften hämtas från utlandet. 

M-ledaren Ulf Kristersson har på senare tid bytt kurs och förklarat att M vill se en skärpning av arbetskraftsinvandringen. Nuvarande regler är extremt liberala i en internationell jämförelse, något Fredrik Reinfeldt gjorde upp om med Miljöpartiet. Staten kan inte stoppa invandring så länge en arbetsgivare erbjuder en anställning.

Den nya kursen från M skapar en öppning.

– Jag tolkar det som att man fortsätter sin omprövning av politiken från Reinfeldt-eran. Nu har de kommit till arbetskraftsinvandringen. Vi har lite olika ingångar i vår kritik men jag hoppas att vi kan enas om att stoppa lönedumpningen och den organiserade brottsligheten som gynnas av det här, säger Henrik Vinge.

Moderaterna är inte avvisande. ”Vi har bara tagit del av detta via media och får ta ställning till det om och när en sådan kontakt sker från SD”, uppger Moderaternas presstjäst till DN.