Elin Ersson stoppade flyg från att lyfta från Landvetters flygplats eftersom en dömd kvinnomisshandlare skulle utvisas. Hon döms nu för brott mot luftfartslagen till dagsböter, trots att åklagaren yrkat på fängelse.

Det var i juli förra året som flyktingaktivisten Elin Ersson, 22, hindrade ett plan från att lyfta från Landvetter flygplats, med syfte att stoppa ett utvisningsärende från att verkställas.

Ersson vägrade att sätta sig ner i planet, trots flera tillsägningar från kabinpersonalen, och krävde att kaptenen skulle beordra att den afghanske mannen skulle kliva av. Senare fick både hon och mannen lämna planet sedan flygplatsens säkerhetspersonal anlänt.

Skälet till att aktionen blev känd var att hon sände live på Facebook och där uppträdde upprörd och mycket känslosam, för att inte säga hysteriskt.

Domstolen konstaterar: ”Att inte åtlyda vad besättningen förmedlar till passagerarna om vad befälhavaren har bestämt om ordningen ombord måste omfattas av kriminaliseringen. Att det förhåller sig på det viset måste Elin Ersson ha insett.”

Eftersom ordningsstörningen inte skedde uppe i luften utan när planet stod på marken, väljer tingsrätten att utdöma normalstraffet dagsböter, rapporterar Expressen.